Sikerrel zárult az értelmi fogyatékossággal élő nőknek szóló képzéssorozatunk – meNŐ beszámoló

Sikerrel zárult az értelmi fogyatékossággal élő nőknek szóló hat alkalmas képzéssorozat, mely az ÉFOÉSZ KMRKE szervezésében valósult meg. A meNŐ nevet viselő projekt keretében önrendelkezéssel és nőiséggel kapcsolatos workshopokat tartottunk a résztvevőknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. által lebonyolított, „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása”, röviden FOF2020 pályázat keretében megvalósult projekt két fő tevékenységi körből áll. Az első fázisban egy hat alkalmas workshop keretében dolgoztunk együtt egy állandó, hat fős csoporttal.  A képzéseket két, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán dolgozó szakértő csoportvezető, dr. Szabó Ákosné és Kármán Bianka koordinálták. A „Semmit rólunk, nélkülünk!” elvet követve egy érintett személy, másnéven tapasztalati szakértő is segédkezett a képzések lebonyolításában. Az önérvényesítőként is tevékenykedő Sallai Ilona a csoportvezetők és a résztvevők közti hatékony kommunikációban nyújtott nagy segítséget.

A workshopok alkalmával hat különböző, de az önálló életvitelhez és a nőiséghez szorosan kötődő témát dolgozott fel a munkacsoport. Szó esett a női szerepekről, a hátrányos megkülönböztetésről, az önérvényesítésről, de olyan, az értelmi fogyatékossággal élő nők körében tabusított vagy éppen alulreprezentált témák is előtérbe kerültek, mint a párkapcsolatok, a szexualitás, fogamzásgátlás vagy éppen az abúzus formái és segítségkérés lehetőségei. A képzéssorozat alkalmával a résztvevők nem csak értékes ismeretekhez jutottak, de meg is oszthatták egymással saját tapasztalataikat. A workshop forma pedig teret adott annak is, hogy a résztvevők önállóan hozzanak be témákat, saját feladatokat, dilemmákat, mindezt olyan támogató környezetben, ahol a résztvevők könnyen és szívesen nyíltak meg.

A képzéssorozat ezzel le is zárult, de a pályázat részeként hamarosan egy könnyen érthető kiadvány is meg fog jelenni, mely az értelmi fogyatékossággal élő nők számára készül és a workshopokon is feldolgozott témákat járja körül. Ezen kívül a közeljövőben egy, a workshopok tanulságait összegző kézikönyv elkészítését is tervezzük. Ez a kötet a szakemberek számára nyújt a későbbiekben támogatást és konkrét javaslatokat hasonló csoportok és támogatási munkafolyamatok megtartására.