A gyorplusz.hu az ÉFOÉSZ Győr-Moson-Sopron megyei Egyesületéről

A gyorplusz.hu az ÉFOÉSZ Győr-Moson-Sopron megyei Egyesületéről

gyor+logoKASZÁS KORNÉL
2020.04.20. 15:08

Az eredeti cikk a gyorplusz.hu portálon jelent meg.

A koronavírus-járvány nem válogat, mindenkit nehéz helyzetbe hozott. Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete is komoly kihívásokkal néz szembe, hiszen jól ismert programjaikat elhalasztották, az egyesület keretein belül működő Önálló Életviteli Centrum és a konzultáció pedig az online térre korlátozódik.

Jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az jelenti az egyesület számára, hogy fenntartsa az Önálló Életviteli Centrum működését.

„Mivel itt rendszeresen szervezünk workshopokat is, ezért más megoldást kellett találnunk. Az online térbe szorultunk, a fiatalok tanítása pedig így sokkal nehezebb” – magyarázza Tóth Jánosné az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik megyei elnöke.

A másik kihívást abban látja a vezető, hogy a szülők többsége nehezen éli meg a mostani időszakot, hiszen a járvány miatt bezártak a napközi otthonok is. Így ők vannak otthon egész nap a sérültséggel élő gyermekkel vagy fiatallal, ami nagy próbatétel elé állítja őket.

Minden egyes napra új feladatok kellenek, és olyan programok, ami folyamatosan leköti a figyelmüket. „Miután a lányom is sérültséggel élő fiatal, így látom, hogy nagyon hiányzik neki a napközi otthon. Oda reggel elviszem, és délután hozom haza. Hiányoznak neki a társai, akikkel évek óta együtt tölti a napjait” – emeli ki az egyesület elnöke.

Az Értelmileg Sérültek és Segítőik megyei Egyesülete továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy napi szinten jelen legyen a tagok életében. Ügyeletet is tartanak hétfőtől csütörtökig, az ÉFOÉSZ honlapján pedig számos tájékoztatás található a koronavírussal kapcsolatban, és letölthető a szövetség applikációja is.

Ezen felül a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház jelezte az egyesület felé, hogy adományokkal támogatnák a szülőket. Jelenleg az igények felmérése zajlik. Írószer, vitamin, tartósélelmiszer, és akár fejhallgató is igényelhető. Ez ügyben is várják a szülők jelentkezését.

A mostani helyzet mindannyiunk számára szokatlan, ahogy az egyesület kötelékébe tartozó családok számára is. „Ebben az időszakban máshogy tanulnak, új tapasztalatokat szereznek a gyerekek. Az online felületek segítségével valami olyat viszünk be az életükbe, ami számukra érdekes. Bár a kényszer szülte, de így kimozdulnak a megszokott mindennapokból” – hangsúlyozza a vezető.

Ráadásul sok esetben ők maguk is újdonságot jelentenek a fiatalok számára. „Mivel a napközi otthonok bezártak, így a kolléganőmmel és velem többet találkoznak, és sokszor olyan dolgokat is megosztanak, amit másnak nem biztos, hogy elmondanának.” Ez pedig akár pozitív hozadéka is lehet a kialakult helyzetnek, hiszen segítheti az esetleges problémák feltárását. „Ők nem feltétlenül tudják kifejezni az érzelmeiket, úgy, mint mások. Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk minden apró rezdülésükre.”

Tóth Jánosné több mint húsz éve vezeti a megyei egyesületet, de ilyen helyzettel még nem találta szemben magát. „Mikor életbe léptek a szigorítások, először elgondolkodtam, hogy mit fogunk csinálni. Aztán nekiláttam szájmaszkokat varrni. A következő pedig az volt, hogy egyre több családdal vettük fel a kapcsolatot, hogy segíthessünk.

Azóta is igyekszünk segíteni a tagjainknak, de ehhez az kell, hogy ha problémájuk van, akkor jelezzék felénk. Jól esik, ha megtisztelnek a bizalmukkal.”

Címkék: