A szegregáció felszámolásáról szóló konferenciát szervez az Inclusion Europe

A szegregáció felszámolásáról szóló konferenciát szervez az Inclusion Europe szeptember 7. és 9. között. A Europe in Action nevű háromnapos eseménysorozaton minden évben több, mint 200 önérvényesítő, családtag és szakember vesz részt Európa számos országából. A pandémia miatt 2020-ban elmaradt a rendezvény, 2021-ben pedig csak online kerülhetett sor rá.  Két év után most Brüsszelben szervezik meg a nemzetközi tanácskozást. A korábbi évekhez hasonlóan kollégáink, Bercse László és Czakó Tibor is ellátogatnak rendezvényre. 

Az idei program témája -az Inclusion Europe idei kampányához igazodva- a szegregáció felszámolása. A résztvevők számos, izgalmas előadáson és workshopon vehetnek részt, amelyek -többek között- érintik a kiváltás, a foglalkoztatás és az önérvényesítés témáját is, de szó lesz az Ukrajnában maradt fogyatékossággal élő emberek helyzetéről is. A teljes program itt tekinthető meg.

László az ÉFOÉSZ társelnökeként két szekcióban is felszólal majd. Javaslatait a konferencián résztvevő európai bizottsági szakértők is figyelemmel kísérik majd. Szeptember 7-én a kiváltás lesz a központi téma. A résztvevők a csehországban zajló kiváltás folyamatain, pozitív és negatív példáin keresztül tájékozódhatnak a témával kapcsolatos általános nehézségekről, elvárásokról és legfontosabb tanulságokról.
Ennek kapcsán László arról fog beszélni hogyan használhatják fel a tagállamok úgy a kiváltásra szánt európai uniós forrásokat, hogy az valóban az érintettek önálló életvitelét és közösségbe való befogadását erősítse. Az esemény online is követhető, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni ide kattintva lehet. A felület csak angol nyelven elérhető, de csupán a nevünket és az email címünket kell megadni, majd rákattintani a Küldés gombra.
Szeptember 8-án az Európai Önérvényesítő Platform (EPSA) szervez beszélgetést, ahol a befogadóbb önérvényesítésről lesz szó. László az EPSA elnökeként a szervezet munkájáról is beszámol.
A fentieken túl azt is megvitatják a résztvevők, hogy miként lehetne rendszerszintű változást eléri az értelmi fogyatékossággal élő emberek cselekvőképességének kérdésében. Végül pedig azt is megvizsgálják, hogyan  lehetne az értelmileg sérült személyek és családjaik számára inkluzívabbá tenni a szociális védelmi rendszert.
Jövő héten még több információval jelentkezünk!