Az ÉFOÉSZ megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem Gyógypedagógus-képző Intézetével

Az ÉFOÉSZ megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem Gyógypedagógus-képző Intézetével

A cikk könnyen érthető változatát itt lehet elolvasni.

 2018. május 17-én az ÉFOÉSZ és az Szegedi Tudományegyetem Gyógypedagógus-képző Intézetemegállapodást kötött egymással a könnyen érthető módszer oktatása és fejlesztése érdekében.

Az ÉFOÉSZ munkatársai 2017. óta dolgoznak együtt a Szegedi Tudományegyetem Gyógypedagógus-képző Intézetével. A közös munka keretein belül önérvényesítők és az egyetem oktatói együtt tanítják a könnyen érthető módszert a gyógypedagógus hallgatóknak. Erről itt írtunk korábban. A folyamat újabb lépéseként a két fél együttműködési megállapodást kötött egymással a módszer oktatása és fejlesztése érdekében. A szerződést Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke és Dr. Pukánszky Béla, az SZTE Gyógypedagógus-képző Intézet igazgatója írták alá.

Az eseményen bemutatásra kerültek a hallgatók projektjei is az aktuális félévből. A projektmunkák keretében elkészült egy könnyen érthető útmutató a papírkosár fonás folyamatáról, több könnyen érthető mese a hallgatók saját illusztrációival, de készült szakpolitikai javaslat is a szóban forgó módszer további felhasználásához és fejlesztéséhez is. Volt olyan csoport is, akik a könnyen érhető szövegek írását segítő külföldi útmutatókat fordítottak magyar nyelvre. A félév során minden csoport együttműködött értelmi fogyatékossággal élő emberekkel, hogy a célcsoport számára valóban hasznos dokumentumokat tudjanak készíteni.

Dr. Pukánszky Béla elmondta, büszke arra, hogy az Intézet az elméleti tudás mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektet. Ezt a szemléletet a könnyen érthető kurzus is megvalósítja. Gyene Piroska kiemelte, hogy az önérvényesítők egyetemi munkában való részvételével már nem csak a gyógypedagógusok támogathatják a fogyatékossággal élő embereket. Az inkluzív tanítás során az érintettek is lehetőséget kapnak, hogy tapasztalataikkal segítsék a gyógypedagógus hallgatók és oktatóik munkáját.

Bercse László, az ÉFOÉSZ önérvényesítő társelnöke örömét fejezte ki, amiért több csoport is a munka teljes folyamatát érintett személyekkel együtt vitte véghez.  Hozzátette, akkor lesznek igazán hasznosak a könnyen érthető szövegek, ha az értelmi fogyatékossággal élő emberek nem csak a könnyen érthetőséget ellenőrzik, hanem ők is mondják meg, hogy milyen információra van szükségük hozzáférhető formában.