Filmbemutatóval ünnepeltük az önálló életet

Filmbemutatóval ünnepeltük az önálló életet

2017. május 5-én másodjára csatlakoztunk az ENIL (European Network on Independent Living, magyarul: Az Európai Önálló Életviteli Hálózat) Önálló Életvitel Európai Napja című kampányához. Az ENIL idei kampányának jelmondata angolul a következő volt: Things I Can Do Thanks to Independent Living”. Mi ezt így fogalmaztuk meg magyarul: „Meg tudom tenni, mert önállóan élek!” A kampányhoz csatlakozó fogyatékossággal élő emberek videókat készítettek magukról, amiben azt mutatták meg, mit jelent számukra az önálló életvitel a mindennapokban.


Az ÉFOÉSZ is csatlakozott az ENIL kampányához. Összegyűjtöttük az elkészült videókat, majd a legjobban sikerült alkotásokat május 5-én, egy filmbemutatóval egybekötött önérvényesítő konferencián levetítettük. Az eseményen – melynek az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar adott helyet – összesen 80 fő önérvényesítő, családtag és segítő jelent meg az ország minden pontjáról. A konferenciát budapesti önérvényesítők és segítőik közösen rendezték, így az érintett személyek aktív résztvevői voltak az esemény szervezésének és lebonyolításának.

A konferenciát Gyene Piroska az ÉFOÉSZ elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Szövetség munkájának – az elmúlt 36 évben folyamatosan – fontos része volt az önálló életvitel támogatása. Kiemelte azt is, hogy az önérvényesítőknek és az őket támogató személyeknek együtt kell cselekedniük, hogy a kitűzött célokat elérjék és a felmerülő problémákra megoldást találjanak.

Bercse László társelnök az önálló életvitel jelentéséről és fontosságáról beszélt. Számára az önálló életvitel azt jelenti, hogy a fogyatékossággal élő emberek önállóan tudnak élni, akkor is, ha ehhez segítségre van szükségük. Segíteni kell őket, hogy másokhoz hasonlóan és másokkal együtt tudjanak lakni, tanulni, dolgozni, sportolni és szórakozni. László tolmácsolta Senada Halilcevic, az EPSA (Az Önérvényesítők Európai Platformja) vezetőjének szavait is. Levelében Senada – aki élete nagy részét intézetben töltötte- a megfelelő segítség fontosságát hangsúlyozta. Azt üzente a magyar önérvényesítőknek:

„Folyamatosan a megfelelő támogatást kell keresnetek.

Követeljétek a lehető legjobb támogatást, mert ez segít abban, hogy önállóak legyetek.”

Sallai Ilona önérvényesítő és az ÉFOÉSZ érdekvédelmi tanácsadója az önérvényesítés gyakorlati oldalát mutatta be a saját munkáján keresztül. Elmondta, hogy számára az önérvényesítés azt jelenti, ki tud állni a saját és a társai érdekeiért. Hozzátette: „Szeretnénk megismerni a jogainkat és átadni ezt a tudást a társainknak, hogy együtt hatékonyan tudjunk fellépni a közös célokért!”

A beszédek után a legjobbnak ítélt 8 film bemutatása következett. A szervezőknek nem volt könnyű dolguk, hiszen összesen több, mint 60 film közül kellett választaniuk. Végül Aranyos Dávid (Budapest), Melcher Viktor (Kalocsa), Száva István (Szilvásvárad), Kánya Judit és Tisza Gyula (Miskolc), Mándy Csongor (Budapest), Rácz János (Bánhalma), Horváth Boldizsár és Horváthné Varga Katalin (Mérk). Hajdú János (Debrecen) munkái kerültek levetítésre. A program végén egy kerekasztal beszélgetésre került sor, amelynek résztvevői az előbb felsorolt önérvényesítők voltak.

Őket kérdeztük arról, mit jelent és miért fontos számukra az önálló életvitel. Száva István elmondta, hogy egy lakóotthonban lakik, ahol sok támogatást kap a segítőitől. Megköszönte nekik, hogy segítik az önállóságban és hozzátette:

„Amikor önállóak vagyunk, a lelkünkben érezzük, hogy vagyunk valakik.”

A Horváth házaspár – akik szintén egy lakóotthonban laknak – elmondta, hogy az önállóságukkal jó példát szeretnének mutatni más fogyatékossággal élő embereknek és bizonyítani a többség felé hogy ők is a társadalom fontos tagjai. Arra a kérdésre, hogy Magyarországon mi jelent akadályt az értelmi fogyatékos emberek önálló életvitelének megvalósulásában, a legtöbben a többségi társadalom hozzáállását, a nem elegendő lakhatási programot és az önálló döntések nem megfelelő támogatását emelték ki.

A beszélgetés meghívott szereplői és a konferencia más résztvevői is értékes gondolatokkal gazdagították a beszélgetést és hozzájárultak ahhoz, hogy egy hasznos és jó hangulatú délutánt töltsünk együtt. Köszönjük nekik!

A kampányban beérkezett videók  elérhetőek a youtube csatornánkon.

Az Inclusion Europe angol nyelvű cikke rendezvényünkről itt olvasható.

Fényképek a galériában!