„Jó érzés, hogy az én véleményem is számít!”

December 3-án, a Fogyatékossággal élő személyek világnapja alkalmából útnak indítottuk a crpd.hu weboldalt. A honlap Magyarországon elsőként, részletesen foglalkozik a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény (CRPD) megvalósulásával, valamint ennek ellenőrzésével. Az oldalt egy workshop keretében, személyesen is bemutattuk önérvényesítőknek és segítőknek. A résztvevőkkel a politikai- és közéletben való részvétel jogáról beszélgettünk részletesen, de szóba került a munkához, valamint az oktatáshoz való jog is.

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke elmondta: „Mi is Magyarország állampolgárai és az Európai Unió polgárai vagyunk.  Nekünk is jogunk van beleszólni a közös döntésekbe.” Mégis, ma Magyarországon közel 50 ezer fogyatékossággal élő ember nem teheti ezt meg, mivel a gondnokság alá helyezésükkel egyidejűleg a választójogukat is elvesztették. Egy hozzászóló önérvényesítő szerint állampolgárnak lenni azt jelenti, hogy „benne élünk az országban és azt tehetjük, amit mások is.” Mások ezt azzal egészítették ki, hogy fontosak az egyenlő jogok, valamint a diszkrimináció leküzdése, de ehhez még sok mindennek kell változnia.

Szegedi Lajos önérvényesítő elmondta, hogy 18 éves korában gondnokság alá került, mellyel a választójogát is elvesztette. Közel 20 év után, a gondnokság felülvizsgálata során nyerte vissza ezt jogot, ami nagyon jó érzéssel töltötte el. A 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokon végre, életében először, szavazhat majd.

Sallai Ilona, az ÉFOÉSZ munkatársa az információhoz való hozzáférés szerepét emelte ki: „A politika és a választások bonyolult témák. Mindenkinek fontos, hogy megértse, miről szól a szavazás és hogyan kell szavazni. Nekünk is jogunk van hozzá, hogy a számunkra érthető formában kapjunk tájékoztatást.” A résztvevők egyet értettek abban, hogy érthetőbbé és egyszerűbbé kellene tenni a politikáról szóló információkat, amelyhez átfogó szemléletváltásra van szükség.

A workshopon játékos feladatokon keresztül dolgoztuk fel a jogokhoz kapcsolódó fogalmakat és témákat. Az esemény végén a résztvevők szavazással adhattak visszajelzést a szervezőknek. Többen is voltak, akik nem vehetnek rész a választásokon, nekik különleges élmény volt, hogy most így fejezhették ki véleményüket. Egyikük elmondta: „Jó érzés, hogy az én véleményem is számít!”

A honlap kialakítása és a workshop megvalósítása az Ascend projekt keretein belül történt. A European Disability Forum (EDF) támogatásával megvalósuló program 5 közép-európai országban támogatja a fogyatékossággal élő emberek szervezeteit. Célja a közép-európai fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek támogatása olyan kapacitásfejlesztési területeken, mint a fogyatékos embereket elérő kommunikációs csatornák kiépítése, az uniós szintű nemzetközi programokhoz és előírásokhoz történő hozzáférés biztosítása, valamint a fiatalok számára fejlődési lehetőségek nyújtása.

A rendezvényen részt vett Philipa Tucker, az EDF munkatársa, az Ascend projekt koordinátora is. Phillipa hiánypótlónak nevezte az új weboldalt és méltatta az ÉFOÉSZ munkáját, amelyet az értelmi fogyatékossággal élő személyek érdekében végez.