Megjelent a meNŐ Útmutató

Megjelent a meNŐ Útmutató

– egy újabb hiánypótló kiadvány a párkapcsolat, szexualitás témakörében!

Hogyan beszélgessünk értelmi fogyatékossággal élő nőkkel a biztonságos és örömet okozó szexualitásról? Hogyan támogassuk az érintetteket az abúzus felismerésében? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Közép-Magyarországi Regionális Közhasznú Egyesülete (ÉFOÉSZ KMRKE) új módszertani kiadványa, a “MeNŐ Útmutató”. A kézikönyv a 2020-ban megkezdett MeNŐ projekt legújabb eleme. Célunk, hogy olyan eszközt adjunk az értelmi fogyatékossággal élő nőket támogató szakemberek kezébe, amelynek segítségével könnyebbé válik az említett témák feldolgozása érintett nők csoportjaival. Így elősegítve azt a hosszútávú célt, hogy országszerte minél többen vehessenek részt olyan workshopokon, ahol saját nőiségük, önállóságuk, önrendelkezésük a téma.

Ahogy azt már korábban bemutattuk, az ÉFOÉSZ KMRKE 2020-tól dolgozik a MeNŐ – Önálló életvitel és nőiség értelmi fogyatékossággal élő nők életében című projekten, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet FOF2020 pályázati forrásából. A hiánypótló témájú projekt első lépéseként, 2021-ben 6 alkalmas workshop sorozatot valósítottunk meg értelmi fogyatékossággal élő nők részvételével. A beszélgetések a nőiség, az önrendelkezés és a szexualitás szerteágazó témáit járták körbe. Ezt követően 2022-ben jelent meg a csoportmunka témáit feldolgozó könnyen érthető kiadvány, mely az érintetteknek ad lehetőséget arra, hogy elmélyüljenek ezekben a témákban.

A projekt folytatásaként -, a FOF2021 pályázati konstrukción keresztül – újabb workshopok valósultak meg. A kis csoportos beszélgetéssorozatok tapasztalatai alapján jött létre az új útmutató kézikönyv, melynek célja, hogy szakmai támogatást és ötleteket nyújtson a hasonló csoportokat indító vagy támogató szakemberek számára. Úgy gondoljuk, hogy a könnyen érthető kiadvánnyal együttesen használva hatékony eszközt jelent majd a célcsoportot támogató kollégák kezében a fenti témák feldolgozásához. Erre pedig számos – érintettektől, szakemberektől, valamint családtagoktól érkező – visszajelzés alapján hatalmas szükség van.

És hogy merre tovább? A MeNŐ projektet a jövőben is folytatni kívánjuk. Az érintetteknek szervezett workshopok mellett, a közeljövőben a szakemberek támogatására szeretnénk koncentrálni. Ehhez fontos eszközt jelent majd ez a módszertani kézikönyv, amely mentén tréningeket tudunk kialakítani, hogy továbbadjuk a MeNŐ programokban összegyűjtött tudást. Hosszútávú célunk, hogy az országban számos szakember váljon képessé a hasonló csoportmunkák szervezésére és levezetésére.

A kiadvány ingyenesen letölthető egyesületünk honlapjáról. Nyomdai példány az efoesz@efoesz.hu címen rendelhető.