Könyvajánló – meNŐ – Önálló életvitel és nőiség értelmi fogyatékossággal élő nők életében

Nőiség, párkapcsolat, szexualitás – többek közt ezekkel a témákkal foglalkozik az ÉFOÉSZ KMRKE új kötete, a meNŐ. A könnyen érthető kommunikációval készült kiadvány értelmi fogyatékossággal élő nőknek szól és célja, hogy ezeket a sokszor elhanyagolt és tabusított témákat érthetően és igényes formában mutassa be az olvasóknak.

Az értelmi fogyatékossággal élő nők halmozottan hátrányos helyzetben vannak, mivel a fogyatékosságukkal kapcsolatos diszkrimináció mellett a nemi alapú megkülönböztetésnek is fokozottabban ki vannak téve. A női esélyegyenlőségi törekvések eredményeit is kevésbé érzik, mivel a nőjogi mozgalmak sem fordítanak kiemelt figyelmet a célcsoportuk életét jellemző speciális kihívásokra. Emiatt az őket ért visszaélések többnyire láthatatlanok maradnak. Komoly problémát jelent az is, hogy az értelmileg akadályozott személyek jelentős része áll gondnokság alatt és -e gyakorlat közben a párkapcsolatokhoz, házassághoz, szexualitáshoz és a gyermekvállaláshoz való joguk is sérül, mivel

sokszor nem dönthetnek az életüket alapjaiban befolyásoló kérdésekben.

Szervezetünk már évek óta foglalkozik az értelmi fogyatékossággal élő nőket érintő kirekesztéssel és esetleges jogsérelmekkel, miközben igyekszik megfelelő támogatással és tájékoztatással szolgálni az érintettek számára. A nőiség és nemiség kérdéseivel a Mi, nők című projektünkben is foglalkoztunk már 2016-ban. Legújabb, meNŐ elnevezésű kezdeményezésünk során a nőiség, az önrendelkezés és a szexualitás szerteágazó témáit jártuk körbe egy workshop sorozat és egy az alapján készült könnyen érthető kiadvány keretében. Szervezetünk Közép-Magyarországi Regionális Közhasznú Egyesülete (KMRKE) a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázatát elnyerve, a FOF2020 konstrukción belül valósította meg a projektet.

A projekt két fő részre bontható. Először egy hat alkalmas workhsopot indítottunk, melyen hét, értelmileg akadályozott nő vett részt. A személyes részvétellel történő előadásokat a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar két elismert szakembere, dr. Szabó Ákosné és Kármán Bianka koordinálták, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek az értelmileg akadályozott emberek pedagógiai kísérése és szexuális nevelése terén. A „Semmit rólunk, nélkülünk!” elvet követve egy érintett személy, másnéven tapasztalati szakértő is segédkezett a képzések lebonyolításában. Sallai Ilona már több cikket is írt az értelmi fogyatékossággal élő nők helyzetéről. Legutóbbi anyaga itt olvasható. A workshopok során a párkapcsolatokról, szexualitásról, abúzusról, segítségkérésről és az önérvényesítés formáiról beszélgettek a résztvevők.

Ennek a hét alkalomnak a tanulságait is felhasználva született meg a projekt másik fontos eleme, a meNŐ kiadvány, mely a könnyen érthető kommunikáció módszerét felhasználva, kézzel készült illusztrációk segítségével kalauzolja végig az olvasókat a workshopokon feldolgozott kérdéseken. A meNŐ-ben természetesen nem tudtunk minden, a nőiséggel kapcsolatot témát maradéktalanul lefedni, de az olvasók így is számos olyan témakörben tájékozódhatnak, melyek korábban nem vagy csak nagyon nehezen voltak hozzáférhetőek a számukra könnyen értelmezhető formában. A kötet bármely, érdeklődő ember számára érdekes lehet, de különösen hasznos az ilyen témák köré épülő csoportos foglalkozások tervezéséhez, megvalósításához.

Mind a KÉK-módszerrel készült szöveg, mind az azt kiegészítő illusztrációk a célcsoport igényeit figyelembe véve készültek.

A tartalmat több érintett személy ellenőrizte, de a Demény Sára által megálmodott rajzok is többlépcsős ellenőrzésen estek át – sziontén Sallai Ilona önérvényesítő, érdekvédelmi tanácsadó részvételével – annak érdekében, hogy világosan, letisztultan és igényesen szemléltessék a leírtakat. A füzetben olyan, sokszor tabusított témák is feldolgozásra kerülnek, mint a fogamzásgátlás, a szexuális aktusok vagy éppen a nemi szerepek kérdése. A jobb megértés érdekében az olvasmány végére értelmező, illetve a – csoportos vagy egyéni – feldolgozást segítő kérdések kerültek. Ezen kívül egy szómagyarázat is segíti az olvasottak befogadását.

A meNŐ projekt mindezzel nem ért véget. Jelenleg is zajlik egy workshop sorozat, 6 fő érintett nő részvételével. A jövőben pedig egy szakembereknek szóló kézikönyvet is kiadunk, mely támogatással és konkrét javaslatokkal szolgál az ilyen jellegű intim és érzékeny témákat feldolgozó csoportok vezetésére, koordinálására.

A kiadvány ingyenesen letölthető egyesületünk honlapjáról. Nyomdai példány az efoesz@efoesz.hu címen rendelhető.

A kötet készítésének hátteréről bővebben a Tilos Rádió Special: Defekt című műsorában is beszámoltunk. Az interjú az alábbi linken érhető el:

https://tilos.hu/episode/special-defekt/2022/07/02?fbclid=IwAR02IPu_De4ezH7BLPkEYewu6I9JihYBqmBZ5hIKCHay6GDJEYB1s9joNpM