Mit kell tenni az aktív állampolgárságért? – Ilyen volt a myPart projekt budapesti találkozója

Az értelmi fogyatékossággal élők állampolgársági és politikai részvételének kérdése került középpontba a myPart projekt első budapesti workshopján.

Hogyan hatott a koronavírus járvány az értelmi fogyatékossággal élő emberek jogaira? Milyen akadályok nehezítik a sérült emberek részvételtét a politikai és közéletben? – többek közt ezen kérdések kerültek terítékre október hatodikán az Art+Cinemában egy kiscsoportos workshop keretében. A szerdán tartott esemény a myPart nevet viselő projekt keretein belül valósult meg. A myPart egy nemzetközi együttműködés, melynek célja, hogy különböző oktatási anyagok létrehozásával fejlessze az értelmi fogyatékossággal élő személyek állampolgársági ismereteit és készségeit – ezáltal erősítve aktív állampolgárságukat.

Az Art+Cinemában tartott rendezvényt Bíró Dániel, a Laterna Magica projektvezetője, egyben a myPart magyar partnere nyitotta meg. Beszédében kifejtette, hogy a kezdeményezés négy projekttevékenységre osztható: 1. workshopokra, melyeknek eredményeiről, tanulságairól egy segédanyag is készül 2. három könnyen érthető kiadványra, amelyek az alapvető politikai fogalmakat (parlament, demokrácia, diktatúra, választás stb.) tisztázzák 3. öt darab tudatosságnövelő kisfilmre, melyeket a műhelymunkákon mutatnak be, s melyek elkészítéséért a magyar illetőségű Laterna Magica felel. 4. illetve olyan szakpolitikai ajánlásokra, melyek a projekt tanulságait és az ebből eredő javaslatokat vázolják fel a politikai döntéshozóknak.

A megnyitót követően a résztvevők, az ÉFOÉSZ munkatársainak koordinálásával, két csoportra osztva, két fő témakört vizsgáltak. Az első témakör a koronavírus okozta nehézségek, speciális kihívások köré szerveződött. A személyes kapcsolattartás hiánya mindenkit, de főként az intézményben élőket állította komoly kihívások elé. Az online oktatás hiányosságait pedig a szülőknek kellett ellensúlyozni azzal, hogy több időt töltöttek a gyermekeikkel való tanulási folyamatban. A félelem, bizonytalanság szintén meghatározó érzés volt, hiszen az intézményben elzártan élők alig jutottak könnyen érthető információhoz, s, ha mégis, akkor általában negatív hangvételű hírekkel találkoztak. Összességében az értelmi fogyatékossággal élő személyek speciális igényeit is figyelembe vevő válságkezelés hiánya fogalmazódott meg az érintettekben.

Mindemellett pozitív tapasztalatok is felszínre kerültek. Többen arról beszéltek, hogy a járványidőszak alatt behatóbb ismereteket szereztek a különböző szoftverek, így a Zoom vagy a Skype használatában. Ezen kommunikációs alkalmazások nem csak a szeretteikkel való kommunikáció során, de az önérvényesítő munkánál is hasznosnak bizonyult. Az online konferenciákra való „átálással” a nemzetközi kapcsolatok ápolása is új erőre kapott.

A második témakör a közéletben való részvételt, ennek akadályait és megoldási kísérleteit foglalta magában. Legfőbb kritikaként itt is a hozzáférhetőség hiánya, a könnyen érthető anyagok alulreprezentáltsága fogalmazódott meg. Az alapvető politikai fogalmak tisztázását már az iskolában el kéne kezdeni, de több önérvényesítő csoportra és beszélgető körökre is szükség lenne, ahol az érintettek még jobban el tudják sajátítani ezen ismereteiket. Az önérvényesítők számára kiemelten fontos, hogy a politikai döntéshozókkal jó kapcsolatot ápoljanak, mivel ők azok, akik a legtöbbet tudnak tenni az elfogadásért. Továbbá meg kell ismertetni velük a könnyen érthető kommunikáció alapelveit, hogy a sokszor bonyolult politikai programok szélesebb rétegekhez jussanak el.

A rendezvényen elhangzott vélemények megannyi módon világítottak rá az értelmi fogyatékossággal élő személyek állampolgársági részvételének nehézségeire. Több résztvevő is hasonló problémákkal és javaslatokkal állt elő. A projekt során készülő, több nyelven megjelenő anyagok éppen ezen akadályok leküzdését fogják szolgálni, hiszen az érintettek számára könnyen érthető információkat, a politikai döntéshozók számára pedig hasznos szakpolitikai javaslatokat tartalmaznak majd. A megjelenés jövő év első felében esedékes, addig még sok munka van hátra. A fejleményekről természetesen, amint lehet, mi is beszámolunk.

Az eseményről készült fotókat a lenti linkre kattintva lehet megtekinteni meg:
GALÉRIA