„To be heard“ – Önérvényesítők találkoztak képviselőkkel

„To be heard“ – Önérvényesítők találkoztak képviselőkkel

Értelmi fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik részvételének erősítése az európai uniós politikák alakításában

November 7. és 9. között, az Inclusion Europe,- az értelmi fogyatékossággal élő emberek jogait védő, európai ernyőszervezet- szervezésében két munkatársunk, Czakó Tibor és Sallai Ilona egy tréningen vettek részt, Brüsszelben. A „To be heard“ elnevezésű eseménysorozat önérvényesítők és családtagjaik, valamint az őket támogató szakemberek számára került megrendezésre. A célja az volt, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek, a családtagok és az érdekvédelemben dolgozók részvételét erősítése az őket érintő európai uniós politikák alakításában. Ezalatt a három nap alatt lehetőségük volt személyesen találkozni Európai Parlamenti képviselőkkel és más európai uniós tisztségviselőkkel, hogy megismerjék a munkájukat, valamint, hogy közösen vitassák meg a különböző országokban felmerülő problémákat és azok megoldási lehetőségeit.

November 7., hétfő

Először Milan Šveřepa, az Inclusion Europe új igazgatója mutatta be nekünk a szervezet munkáját és beszélt arról, hogyan képviselik a tagszervezeteik érdekeit EU-s szinten és hogyan dolgoznak együtt az Európai Parlamenttel, illetve az Európai Bizottsággal. Majd a résztvevők tapasztalatait hallottuk a kormányzati szervekkel és a politikusokkal-, nemzeti és nemzetközi szinten- történő közös munkáról.

Ezután a nemrég lezárult TOPSIDE+ projektről, az európai együttműködés egy jó példájáról kaptunk információkat. A TOPSIDE+ keretében több országban képeztek értelmi fogyatékossággal élő embereket, hogy sorstárs-segítők lehessenek. A sorstárs-segítés lényege, hogy a segítő és a segítséget igénybe vevő hasonló élményekkel, tapasztalatokkal rendelkeznek. Ezáltal az érintettek lehetőséget kaptak, hogy egymást támogassák. A sorstárs-segítők más értelmi fogyatékos embereknek tartottak képzéseket, melyek hosszútávú célja az volt, hogy a résztvevők a társadalom teljes értékű tagjai lehessenek.

November 8., kedd

A második nap eseményei az Európai Parlament épületében zajlottak. A napot Martina Anderson ír és Helga Stevens  belga származású Európai Parlamenti képviselők nyitották meg. Előbbi a parlamentben -,többek között- állampolgári jogokkal és igazságügyi kérdésekkel, míg utóbbi -,egyebek mellett- a foglalkoztatási és szociális területtel foglalkozik, hallássérültként pedig elkötelezett támogatója a fogyatékossággal élő emberek ügyének. Mindketten üdvözölték a résztvevőket és hangsúlyozták a közös munka és az önérvényesítő mozgalom fontosságát.

Ezután a TOPSIDE+ résztvevői számoltak be a programban szerzett tapasztalataikról. Ezzel kapcsolatban itt tekinthető meg egy videó francia nyelven, angol felirattal.

Később közvetlenül is beszélhettünk parlamenti képviselőkkel és az őket segítő asszisztensekkel. Főleg arról kérdeztük őket, hogyan tudunk kapcsolatba lépni az uniós döntéshozókkal és hogyan kaphatunk tőlük segítséget, ha az érdekvédelmi munka nemzeti szinten akadályokba ütközik és bizonyos folyamatokban a hazai döntéshozókkal nem sikerül együttműködnünk.

Végezetül pedig az Európai Bizottság két, fogyatékosságügyért felelős munkatársával találkoztunk. Először ők beszéltek nekünk a munkájukról, majd pedig az önérvényesítők hoztak fel olyan fontos problémákat, amelyek megoldásában a Bizottság segítségére is szükség lehet. Szóba került többek között a nagyintézmények kiváltása közösségi alapú lakhatási szolgáltatásokkal és a gondnokság rendszerének felváltása a támogatott döntéshozatal alkalmazásával.

November 9., szerda

Az utolsó nap azzal indult, hogy a nemzetközi politikai szintér alakulásáról és annak a fogyatékosságal élő emberek helyzetesre gyakorolt hatásairól beszéltünk. Jelentős negatív következményei lehetnek például annak, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból, hiszen az országban ezután nem kell majd figyelembe venni a fogyatékossággal élő embereket védő uniós szintű szabályokat, a nemzeti szintű döntések meghozatalakor.

Ezután az ENIL, vagyis az Önálló Életvitel Európai Hálózatának irodájába mentünk, ahol megtudtuk, hogyan vesz részt a Hálózat az uniós politikák alakításában.

Ebéd után Senada Halilcevic, az EPSA (Önérvényesítők Európai Platformja) elnöke bemutatta a szervezet szerepét az európai önérvényesítő mozgalomban. Majd elmondta, hogy a Platform vezetésének hamarosan új tagokra lesz szüksége, hogy hatékonyabbá tudják tenni a munkájukat és az együttműködést a tagszervezetekkel.

Zárásként a tréning résztvevői megegyeztek abban, hogy a jövőben szorosabban kívánunk együtt dolgozni annak érdekében, hogy közösen,- hazai és nemzetközi szinten is- könnyebben tudjunk változásokat elérni.