Nemzetközi találkozót tartottunk a választójogról

Nemzetközi találkozót tartottunk a választójogról

A cikk könnyen érthető változatát ide kattintva lehet elolvasni.

Milliók vannak megfosztva még napjainkban is szavazati joguktól az Európai Unió tagállamaiban. Jelenleg 10 uniós tagállamban van választójoguk az gondnokság alatt álló értelmi fogyatékossággal élő embereknek, 11-ben a bíróság vagy a gondnok dönt róla (köztük Magyarországon), 6 államban pedig a gondnokság alá helyezéssel automatikusan elvesztik ezt a jogot az érintettek (forrás: az Inclusion Europe adatgyűjtése).

gondnoksag alatt allo emberek valasztojoga 2Február 14-15. között az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) volt Budapesten a házigazdája az Inclusion Europe minden évben megrendezésre kerülő találkozójának. Az Inclusion Europe az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik érdekvédelmét látja el egész Európában. A brüsszeli székhelyű szervezet jelenleg 74 tagszervezetet tömörít, összesen 39 országból. Az eseményen a tagszervezetek vezetői találkoznak egymással, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki, illetve, hogy tapasztalatot cseréljenek, így erősítve az érintett célcsoport társadalmi befogadását.

A mostani találkozó legfontosabb témája az értelmi fogyatékossággal élő emberek választójoga és az ezt támogató, nemzetközi érdekvédelmi munka volt. Jyrki Pinomaa, az Inclusion Europe elnöke elmondta: „Az értelmi fogyatékossággal élő emberek nagyon jól tudják, hogy mit akarnak és alig várják, hogy szavazhassanak. Nagyobb részvételt akarunk az európai választásokon? Az értelmi fogyatékossággal élő személyek készen állnak. – tette hozzá az elnök.

A szakmai találkozón részt vettek az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának helyi munkatársai, valamint Stephen Clark, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága Kapcsolattartó Irodák Igazgatóságának igazgatója. Kollégái együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak minél több embert – beleértve az értelmi fogyatékossággal élő személyeket és családtagjaikat is – bevonni a 2019-es európai választàsba.

Az ÉFOÉSZ a választójoggal kapcsolatban azt szeretné elérni, hogy minden értelmi fogyatékossággal élő ember szavazhasson cselekvőképességre való tekintet nélkül. Az Inclusion Europe segítségével pedig európai uniós szinten is folyamatosan kampányol. Tavaly például elkészült „Választójogot mindenkinek!” című, könnyen érthető tájékoztató füzet az európai parlamenti választásokról, valamint konferenciát is szerveztek, ahol maguk az érintettek osztották meg a tapasztalataikat a választójogtól való megfosztásról.