EQUAL projekt leírás

Önérvényesítés együtt, közösen

Ma az értelmi fogyatékosok képviselete főleg közvetett módon történik szüleiken, gyógypedagógusaikon, szociális szakembereken keresztül úgy az ÉFOÉSZ, mint más, értelmi fogyatékossággal élő személyeket képviselő szervezetnél egyaránt. Az ÉFOÉSZ kísérletet tesz arra, hogy az értelmileg akadályozott fiatalokat bevonja az érdekvédelmi munkába. Az érdekképviselet sokkal hatékonyabbá válhat, ha az értelmi fogyatékos fiatal saját magát és társait is képes lesz képviselni; meghallgatjuk, hogy ők mit szeretnének; személyi segítő igénybevételével hozzásegítjük, hogy képessé váljon az őket érintő döntések meghozatalára; önérvényesítési képességet fejlesztő képzésben részesítjük a fiatalt.

Az értelmi akadályozottsággal élő személyek közvetett képviselete szüleiken, gyógypedagógusokon, szociális szakembereken keresztül jellemző ma. Célunk a jelenlegi közvetett képviseleti gyakorlat megváltoztatása, vagyis az értelmi akadályozottsággal élő fiatalok saját maguk legyenek képesek az őket érintő kérdésekben tájékozódni, társaikat tájékoztatni, ügyeikről a szakmai segítővel közösen dönteni. Ehhez speciálisan kell őket képezni, ki kell dolgozzunk egy – az önérvényesítést elősegítő – képességfejlesztő, programot. Az önérvényesítést célzó elméleti képzés után gyakorlati képzés a cél, az értelmi akadályozottsággal élő fiatalok bevonása az érdekvédelmi munkába, ezzel párhuzamosan munkaviszonyos foglalkoztatása a fejlesztési partnereknél személyi segítő közreműködésével.

Célunk továbbá a képzés és a foglalkoztatás alapján szerzett tapasztalatok átadása más, értelmi fogyatékossággal élő személyeket képviselő szervezeteknek, ilyen személyeket foglalkoztató szervezeteknek, szülőknek. Az önérvényesítő képzés akkreditálása, a képzési és foglalkoztatási módszer elterjesztése.

Az E/13 Partnerség kampánya: Úgy döntöttem, dolgozni akarok! /Szükségünk van Önre, Önre van szükségünk!


Az EQUAL Önérvényesítés együtt – közösen projekt tapasztalatátadásának egyik elemét képezte a társadalmi figyelemfelhívás az értelmi fogyatékossággal élő személyek esetében. A kampány során utcai korlátplakátokkal jelentünk meg 3 hónapon keresztül Budapest különböző forgalmas csomópontjain, illetve az RTL Klubon és a TV2 csatornákon egy hónapon keresztül vetítették kampányfilmünket.

Örömmel tapasztaltuk a visszajelzések alapján, hogy az emberek észrevették és megjegyezték a kampányplakátunkat.

EQUAL Önérvényesítés együtt – közösen projekt elkészült termékei – az ÖRÖK Kiadványok, amelyek megrendelhetőek a Kiadványok menüpont alatt, a megadott elérhetőségen.