2020. 04. 02.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

A MEOSZ tájékoztatója a koronavírus járvánnyal kapcsolatos egyes egészségügyi intézkedésekről
Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása céljából Magyarország területére kihirdetett veszélyhelyzet, mint különleges jogrend alatt az emberek egészségének és életének megóvása érdekében több, egészségügyet érintő rendelkezés történt.  A járvány terjedésének megelőzését szolgálja többek közt, hogy látogatási tilalmat rendeltek el a szociális intézményekben, illetve pl. a korábbi összefoglalóinkban részletesen ismertetett, a rendszeresen szedett gyógyszerekhez való hozzájutást könnyítő intézkedések is, amelyek következtében a veszélyhelyzet időtartama alatt már nem szükséges személyesen elmenni a rendelőbe (pl. az orvos személyes találkozás nélkül is felírhatja a rendszeresen szedett gyógyszert, amit az eRecept-tel bárki kiválthat a patikában; korábbi szakorvosi javaslatok érvényességének meghosszabbítása; keresőképtelenségi igazolások elektronikus küldése, stb.).

Ingyenes a COVID19 járvány miatt kötelező ellátás
Fontos tudni, hogy a járvánnyal kapcsolatban kötelezően elrendelt egészségügyi ellátásért, járványügyi intézkedésért nem kérhető térítési díj.

A járványügyi ellátások nem csak a biztosítottaknak járnak ingyen, annak sem kell fizetnie, aki elvesztette a munkáját, vagy akár már a járvány kitörése előtt sem volt jogosult egészségügyi szolgáltatásra, sőt attól sem kérhető térítési díj, akinek TAJ száma sincs. A járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat, a kötelező orvosi vizsgálat, a járványügyi elkülönítés (karantén), a fertőző betegek szállítása és minden további ezekhez kapcsolódó egészségügyi ellátást az állam finanszírozza, ha a kötelezően elrendelt járványügyi intézkedést a NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatónál foganatosítják.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kizárólag a járványügyi okból elrendelt ellátás jár térítésmentesen és az ingyenesség magánrendelésre nem vonatkozik.

A NEAK kedden és csütörtökön 9-15 óra között a 06-1-298-2438 telefonszámon ad tájékoztatást.


SINOSZ

Koronavírus-járvány – A fogyatékos személyek is kérhetik az önkormányzatok segítségét!

Mielőbb kérd a lakóhelyed vagy jelenlegi tartózkodási helyed szerinti önkormányzat segítségét, ha nem tudod önállóan vagy hozzátartozóid segítségével megoldani az ellátásodat, mert

  • a fogyatékosságod, az ennek következtében kialakult egészségi állapotod miatt – pl. bevásárlás, étkezés biztosítása, tisztálkodás, alapvető létszükségletek kielégítése,
  • a Téged gondozó családtag a betegsége miatt nem tudja vállalni az ellátásodat,
  • Te és/vagy a Rólad gondoskodó hozzátartozó hatósági házi karanténba került!

Kérjük a hozzátartozók, szomszédok, ismerősök segítségét is!
Ha Ön tud olyan fogyatékos emberről, aki ilyen helyzetbe került, kérjük, érdeklődjön tőle a további ellátása biztosítottságáról, és szükség esetén értesítse az önkormányzatot! Köszönjük.