2020. 04. 06.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

A MEOSZ elnöke haladéktalanul fellépett a fogyatékos személyeket segítő intézkedési terv végrehajtása érdekében
Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkárhoz valamint a fővárosi és megyei védelmi bizottságok kormánymegbízott elnökeihez fordult az otthonukban élő fogyatékos személyek és családjaik támogatására vonatkozó Intézkedési Terv végrehajtása érdekében. A MEOSZ elnöke a koronavírus veszélyhelyzet kapcsán a több százezer mozgáskorlátozott ember érdekében és védelmében kérte az érintetteket, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Szövetségünk tapasztalatai szerint ugyanis az érintettek továbbra sem rendelkeznek információval arról, hogy melyek azok a telefonszámok, ahol szükség esetén jelezhetnek, illetve milyen formában kaphatnak segítséget. Kovács Ágnes reményét fejezte ki, hogy az államtitkár támogató együttműködésével segíti az Intézkedési Tervben foglaltak végrehajtását azért, hogy a koronavírus veszélyhelyzet alatt azok a családok, ahol mozgáskorlátozott vagy fogyatékosságban érintett ember él, időben megkapják az egyéni szükségleteikhez igazodó ellátást, segítséget.

A fogyatékos emberek ne legyenek a koronavírus járvány egyik fő vesztesei!

A koronavírus járvány kapcsán hozott intézkedésekből nem hagyhatók ki a fogyatékos emberek!- hangsúlyozta állásfoglalásában az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy veszélybe kerültek a fogyatékossággal élő személyek számára nyújtott alapvető szolgáltatások. és felszólította a tagállamokat, hogy minden létező eszközzel törekedjenek a helyzet megoldására, és a döntések meghozatala során vegyék figyelembe az érdekvédelmi szervezetek álláspontját!Emlékeztetett arra is, hogy az Európa Tanács 47 tagja közül 46 ratifikálta a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt, márpedig ennek 11. cikke egyértelműen kimondja: a vészhelyzetekben, így például humanitárius szükségállapotok és természeti katasztrófák esetén a tagállamok kötelesek minden szükséges intézkedést meghozni a fogyatékossággal élő személyek védelme és biztonsága érdekében.Az állásfoglalás leszögezi, hogy a tagállamok kötelesek biztosítani, hogy a fogyatékossággal élő személyeket ne érje hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi szolgáltatásokhoz, különösen az életmentő beavatkozásokhoz való hozzáférés során.


MVGYOSZ

Otthonról is Okosklub
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége fontosnak tartja, hogy a vészhelyzet alatt is segítséget adjon a digitális világban történő eligazodásban. Ezért az Okosklub munkatársa több csatornán is elérhető.
Skype elérhetőség: okosklub@mvgyosz.hu, vagy +36305058240
Vásároljon e-mailben a segédeszközboltból

Az MVGYOSZ segédeszközboltja személyesen ugyan nem látogatható, de az e-mailben leadott megrendeléseket az átutalást követően tudjuk teljesíteni. Az mvgyosz.hu oldalon található árlistából ki lehet választani a szükséges segédeszközöket, és a főoldalon található űrlap segítségével meg is tudja rendelni azokat. Ezt követően munkatársunk elkészíti a számlát, melyet e-mailben elküld Önnek, és a kiegyenlítést követően postázzuk a termékeket. A posta ingyenesen szállítja a segédeszközöket. Fontos tudnivaló, hogy a NEAK felé is le tudjuk adni az igényeket, ha postán megküldik a szükséges dokumentumokat. Nagyon sok praktikus konyhai eszköz és egyéb beszélő termékek közül választhatnak. A honlapon található árlistát folyamatosan bővítjük, így az aktuális árakat és termékeket tartalmazza a táblázat.

Távoli jogi tanácsadás
Az MVGYOSZ munkatársa, dr. Stefán Sándor jogász a személyes ügyfélfogadás szünetelése alatt is hívható. Telefonon és e-mailben várja a megkereséseket. Jogi tanácsadást látássérült személyek és azok hozzátartozói kérhetnek. A jogász minden héten hétfőn, szerdán és pénteken 9:00 és 15:00 óra között várja a telefonos megkereséseket.
Telefon: +36301954298
E-mailt az mvgyosz.hu oldalon található űrlap segítségével írhatnak.


MMSZ

Ügyvezető alelnöki üzenet a Szeretetszolgálat megelőző védekezéséről és a húsvéti előkészületekről
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat újjászervezte működési folyamatait, hogy a járvány idején érvényes korlátozások mellett is segíteni tudja a rászoruló embereket. Több intézményben felmerült a fertőzés gyanúja, volt intézmény, amelyben karantén jellegű intézkedéseket kellett hozni, ám minden esetben kiderült, hogy jelenleg nincs fetőzött sem a Szeretetszolgálat gondozottjai, sem a munkatársak között. A Máltai Szeretetszolgálat elúlt heti tevékenységéről és a Húsvétra való felkészülésről osztotta meg gondolatait Győri-Dani Lajos, a szervezet ügyvezető alelnöke.


Magyar Vöröskereszt

Tájékoztató a vörös kereszt szimbólum használatáról
A jelenlegi veszélyhelyzetben megnövekedett a segítségnyújtók száma is, akik szándékukat vörös kereszt jel használatával (is) kifejezik. Egy esetleges emblémasértés elkerülése érdekében készült összefoglalónk.

A vörös kereszt jelvény rendelkezik egy védő (háborús körülmények között) és egy békeidőbeli jelző, megkülönböztető funkcióval. Az utóbbi azokat a személyeket, javakat jelzi, melyek a Mozgalomhoz tartoznak. A jelzés célra használt embléma kisebb méretű a nemzeti társaság nevével.

A vörös kereszt embléma más módon való használata jogtalan használatnak minősül, amely magában foglalja az utánzás eseteit is. Az utánzás minden olyan jelölés, amely összetéveszthető a vörös kereszttel. Így például a nem fehér alapon nyugvó vörös kereszt, illetve a vöröstől kicsit eltérő színű (rózsaszín, ciklámen, piros, sötét narancs stb.) kereszt, a döntött, más mintával átszőtt vagy egyéb módon módosított vörös kereszt.

A vörös kereszt (valamint a vörös félhold és a vörös kristály embléma) gyakran az egyetlen védelem azok számára, akik a háborús konfliktusok áldozatainak szenvedését igyekeznek csökkenteni, és az egyetlen garancia az áldozatok számára, hogy időben segítséget kapjanak. Ezért alapvető, hogy az emblémánkat minden időben és mindenhol felismerjék és tiszteljék. Ehhez kérjük segítségüket.

Kérjük, tartsák tiszteletben megkülönböztető jelzésünket, hogy kollégáink szerte a világban biztonságban dolgozhassanak. Köszönjük.