2020. 04. 14.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

A MEOSZ intézkedést sürget a létfontosságú gyógyászati segédeszközök biztosítása érdekében

A MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes levélben közölte az emberi Erőforrások miniszterével, hogy egyszerűsíteni kellene a fogyatékosok számára a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiváltását. Pl. Erecepttel. Javasolja még a vény többszörös kiváltását, vagy az egy vényre kiadható eszközök mennyiségének átmeneti növelését. Emellett még a MEOSZ tagságának tapasztalatai szerint a veszélyhelyzet miatti óvintézkedések (mint az ilyen termékeket forgalmazó üzletek 15-kori zárása) egyre nehezítik a fertőtlenítő szerhez hasonló gyógyászati segédeszközök beszerzését.


MVGYOSZ

Home office és távoktatás – Így segít a Windows a gyengénlátó felhasználóknak
A Windows 10-es rendszerben a Start menü – Gépház – Könnyű kezelés menüben baloldalon találhatók a következő beállítások:

  • Kijelző: A képernyő elemei %-os növelése;Betűméret nagyítása; fényerő, animációk és átlátszóságállítás;hátér kikapcsolása.
  • Kurzor és mutató mérete: Egérmutató és a kurzor(amely a szövegszerkesztőkben jelzi, hogy éppen hol állunk a szövegben) méretének-színének (lehet fehér, fekete vagy inverz) beállítása.
  • Nagyító: Itt lehet be- és kikapcsolni a nagyítót (Bekapcsolás: Windows billentyű + pluszjel. Kikapcsolás: Windows billentyű + Esc). Itt találunk továbbá számos egyéb beállítást a nagyítóra vonatkozóan, pl. a nagyítás mértéke, illetve hogy automatikusan elinduljon-e.
  • Színszűrő: Be lehet állítani, hogy milyen színszűrőt szeretnénk használni: Inverz (megfordítja a képernyő színeit), Szürkeárnyalatos és Inverz szürkeárnyalatos. Illetve van három szűrő színvakok vagy színtévesztők számára is, egy kör alakú színskálával, amin rögtön lehet látni a szűrők hatását(Windows billentyű + Control + C).
  • Kontrasztok megjelenítése: Kontraszt megjelenítésének ki-bekapcsolása (Alt + bal oldali Shift + Print Screen), illetve a színösszeállítás beállítása.
  • Narrátor: A Narrátor a Windows beépített képernyőolvasója. Itt van lehetőség a Narrátor bekapcsolására, illetve itt találhatók a beállításai is, pl. az automatikus indítás, a beszédhang, beszédtempó, stb. A Narrátor billentyűkombinációja: Windows billentyű + Control + Enter.

Maszkokkal segít a Fény Alapítvány
A Fény Alapítvány régóta és változatos módon támogatja a vak és gyengénlátó emberek társadalmi integrációját és a látásvesztés megelőzését az MVGYOSZ-en keresztül. Anyagi támogatást adott az elmúlt években a szövetségben zajló angol nyelvtanfolyam, stílustanácsadás, jógaoktatás és a glaukóma-szűrések megszervezéséhez és megvalósításához is. A járvány miatt pedig dupla rétegű maszkokat gyártatott, melyeket ingyenesen ad át a látássérült igénylőknek.