Önérvényesítés

Az önérvényesítő mozgalom az értelmi fogyatékossággal élő személyek és szüleik önképviselete. Az ÉFOÉSZ segítséget nyújt a mozgalom kibontakozásában képzésekkel, csoportok indításával, szakmai tanácsadással és az önérvényesítő Parlament szervezésével.

Történet

2008. november 24 – 27 között Országos Önérvényesítő Konferenciát tartottunk a budapesti Benczúr Hotelben. Megalakult az ÉFOÉSZ Önérvényesítő Tagozatának képviselő testülete, melynek elnöke Bardi Ilona, alelnöke Gergely Judit, sajtós munkatársa Kerecsendi Vilmos és Kalmár Márton, nemzetközi felelőse Boros Mónika, pályázati felelőse Mezei Rita, programfelelőse Berkes József.

2008. július 25- én dr. Gadó Gábor beszélgetett az önérvényesítőkkel az őket érintő kérdésekről. A beszélgetés során érintettük a kizáró gondnokság és a munkavállalás témáját. Gadó Gábor az új PTK tervezet kapcsán kérte ki az önérvényesítők véleményét.

2007. július 16-20 között az ÉFOÉSZ megszervezte 100 fő részére a KÖZÖS HANG Önérvényesítő tábort Tokajban. A táborban kezdő és haladó önérvényesítő, illetve a segítők számára biztosítottunk képzést, megbeszélést. A kezdő önérvényesítők Bánlaki Jánosné, Bálint Márta és Lukács Roland vezetésével ismerkedtek az önérvényesítés alapjaival. Farkasné Gönczi Rita vezetésével a haladó csoport sajtócikkeket készített és az éves programtervet állította össze. Felhívást intéztek a debreceni Polgármesterhez a lakóotthon ügyében. Jaksa Éva a segítőknek tartott előadást a segítői attitűd jegyében.

2007. április 12-14-én az ÉFOÉSZ Önérvényesítő Tagozata Ráckevén tartott 3 napos találkozót, ahol tovább dolgoztak a jogok és kötelezettségek fogalomrendszerében. Gengoux Gomez az Inclusion Europe munkatársa megosztotta tapasztalatait az önérvényesítőkkel és aktívan vett részt a foglalkozásokon.

2006. augusztus 2-6., tokaji konferencia- Az Ifjúsági Tagozat fiataljai a Nemzeti Civil Alap támogatásával vettek részt a hálózatépítést segítő programokon. A fiatalok együtt dolgoztak ki egy programtervet az Önérvényesítő csoportok felépítésére és működtetésére.

2005. augusztus 25-27., szántódi konferencia- Az Ifjúsági Tagozat fiataljai megfogalmazták jogaikat, elkészült az Önérvényesítő Ifjúsági Tagozat Alapító Okirata, új tagok léptek be, így 20 fős lett a Tagozat.

2004.: Igények és jogi keretek megfogalmazása konferencián.

2003.: Alapító okirat tervezet elkészítése.

2002. október 6, Kalocsa – Önérvényesítő Konferencia. Megalakult az ÉFOÉSZ Önérvényesítő Ifjúsági Tagozata 14 fővel.