Szolgáltatásaink

Érdekvédelmi szövetségként az általunk képviselt emberek problémáit helyeztük előtérbe, és a mögöttünk álló többéves tapasztalatnak köszönhetően olyan szociális szolgáltatásokat biztosítunk számukra, amelyek valódi segítséget nyújtanak a mindennapokban.

Ilyen szolgáltatásunk a Közép-magyarországi Támogató Szolgálat és a FECSKE Szolgálat is. A támogató szolgálat magában foglalja a személyi segítő szolgáltatást, a szállító szolgálatot és az információnyújtást, tanácsadást a fogyatékossággal élők és családjaik számára.

A FECSKE szolgálat gyerekvigyázó-szolgáltatás, amelyben a jól képzett segítő, azaz „fecske” gyermekfelügyeletet és kísérést vállal fogyatékos gyermeket nevelő családoknál, ezzel kicsit megkönnyítve életüket.

Lakhatási szolgáltatásokat is biztosítunk, felnőtt korú értelmi fogyatékossággal élő fiatalok részére Érden, Andornaktályán és Tapolcán.

A lakóotthoni ellátási forma a fogyatékos személyek életminőségét javító, személyiségük fejlesztését célzó, sajátos és nagymértékű szabadságot biztosító ellátás, amely átmenetet képez az intézeti létből a reintegráció és rehabilitáció felé. Mind az érdi, mind pedig az andornaktályai lakóotthonunkban 10 értelmi fogyatékossággal élő fiatal él egy-egy családi házban. A lakóotthon – jellegéből adódóan – a lehető legnagyobb szabadságot és önrendelkezést biztosítja lakói számára. Az önálló döntéshozatal lehetősége feljogosítja a lakót, hogy megtervezze napirendjét, szabadidejét és munkával töltött idejét a lakóotthonon belül és a lakóotthonon kívül egyaránt.

Minden lakó döntést hozhat arról, mikor, milyen ruhát szeretne felvenni, mikor, milyen körülmények között szeretne étkezni, mikor szeretné igénybe venni a fürdőszobát, milyen háztartásvezetési tevékenységekben vesz részt. Valamint dönthet a szobája bútorzatáról és annak elhelyezéséről is. A lakó – saját döntéseinek meghozatalakor – figyelembe veszi a közösségi tevékenységek időbeosztását, lakótársainak szükségleteit, az ő terveiket.

2011-ben Tapolcán indítottuk el támogatott lakhatási programunkat, KULCSProgram néven. A program keretében 3 értelmi fogyatékossággal élő fiatalnak nyílt lehetősége nagy intézményből önálló lakásba kiköltözni. 2014-ben, nagy örömünkre, folytatódott az immáron KULCS2 nevű program, és  hat fiatal költözhetett be önálló otthonába, Veszprémben.

A szolgáltatásokon túl, fenntartója vagyunk a Szivárványország Napközi Otthonnak, ahol súlyosan és halmozottan sérült gyermekeknek, fiataloknak nyújtunk nappali ellátást. Az egész napos ellátás mellett gyógypedagógia fejlesztés és mozgásterápia is működik intézményünkben, a fejlesztő gondozás mellett. Mindez páratlanul szép, ősfás környezetben, egy családi házban kapott helyet.

Az ÉFOÉSZ helyi szervezeteinek szolgáltatásairól a helyi szervezetek elérhetőségein érdeklődhetnek, tájékozódhatnak.