2020. 03. 27.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

Az EMMI intézkedési tervet adott ki a veszélyhelyzetre a fogyatékos emberek védelmében: http://www.meosz.hu/blog/az-emmi-intezkedesi-tervet-adott-ki-a-veszelyhelyzetre-a-fogyatekos-emberek-vedelmben/

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán a kormány kiterjeszti az otthonukban élő fogyatékos emberekre is az idős emberek védelmében bevezetett intézkedéseket. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a több százezer mozgáskorlátozott ember képviseletében 2020. március 19-én fordult a koronavírus veszélyhelyzet kapcsán dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez, az Operatív Törzs vezetőjéhez azzal a kéréssel, hogy az Operatív Törzs teremtse meg a mozgáskorlátozott és más fogyatékossággal érintett emberek számára is annak lehetőségét, hogy a lakó- vagy tartózkodási helyük szerinti önkormányzatnál jelezhessék, ha az otthonukban maradtak és segítségre szorulnak. A kilenc pontban megfogalmazott feladatokat tartalmazó Intézkedési Tervet 2020. március 25-én adta ki Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere annak érdekében, hogy csökkentsék az olyan – akár életet veszélyeztető helyzetek – előfordulását, amikor az otthonukban élő mozgáskorlátozott és fogyatékos emberek a gondozást végző személy súlyos megbetegedése miatt egyedül, ellátás és támogatás nélkül maradnak. A MEOSZ szerint az Intézkedési Tervben foglalt feladatok végrehajtása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a koronavírus veszélyhelyzet alatt azok a családok, ahol mozgáskorlátozott vagy más fogyatékossággal érintett ember él, időben megkapják az egyéni igényeikhez igazodó ellátást, segítséget.


MVGYOSZ

Átmeneti ingyenesség a távolsági buszközlekedésben: https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/atmeneti-ingyenesseg-a-tavolsagi-buszkozlekedesben-korvonalazodik-a-keszpenzmentes-jegyvasarlas-hozzaferhetosege/

Körvonalazódik a készpénzmentes jegyvásárlás hozzáférhetősége! Ahogy arról beszámoltunk, az MVGYOSZ levélben fordult a döntéshozókhoz, kérve, hogy a készpénzmentes jegyvásárlás a Volánbusz járatain a látássérült emberek számára is hozzáférhető legyen. Az átmeneti időszak vonatkozásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyezi a vak és gyengén látó személyek számára a helyközi 90%-os utazási kedvezmény helyett a térítésmentes utazás lehetőségének biztosítását. Az erre való jogosultságot ugyanúgy, ugyanazon iratok felmutatásával kell igazolni, mint a 90%-os utazási kedvezmények esetében.


Down Alapítvány

Leadási határidő meghosszabbítása − A Down Alapítvány pályázati felhívása a Down Világnap alkalmából

Mivel a kialakult járványhelyzet és bevezetett intézkedések miatt a Down Világnapi rendezvényünket nem tudjuk megtartani, így az “Önálló életet élek” / “Magam hozom a döntéseimet” című pályázatunk leadási határidejét meghosszabbítjuk 2020. április 30-ig.

2019 legszebb pillanatai

Ahogy azt már jeleztük, a kialakult járványhelyzet és bevezetett intézkedések miatt a Down Világnapi rendezvényünket sajnos nem tudjuk megtartani. Kárpótlásul készítettünk a számotokra egy kisfilmet a 2019-es év legjobb pillanatairól. Vigyázzatok magatokra és egymásra!


AOSZ

Intézkedési tervet írt alá prof. Dr. Kásler Miklós a családban élő fogyatékos társaink védelme érdekében
A különböző fogyatékosságokkal élő személyeket képviselő országos szervezetek a FESZT koordinációjával jelzéseket és javaslatokat tett az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságának, melynek eredményeként ma Intézkedési Tervet írt alá Prof. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere.

Az intézkedés főbb pontjai:

  • Fel kell mérni valamennyi önkormányzatnak, hogy a területén hány olyan fogyatékos személy él, aki a veszélyhelyzet időszakában támogatásra szorulhat.
  • Ösztönözni kell a fogyatékos személyeket és családjaikat, hogy felvegyék a kapcsolatot az önkormányzattal. Az esetlegesen egyedül maradt fogyatékos személyről gondoskodni kell.
  • A fogyatékos személyek ellátásához is kell önkénteseket toborozni.
  • Legyenek elérhetőek a tájékoztatás érdekében az érdekvédelmi szervezetek honlapjain elérhető akadálymentesített tájékoztatók és legyen folyamatos a helyi szintű akadálymentesített tájékoztatás.
  • Legyen lehetőség a közszolgáltatásokban a személyes részvétel nélküli hozzáféréshez a modern infokommunikációs technológiák segítségével és ennek érdekében eszközökhöz jussanak fogyatékossággal élő társaink.
  • Legyen elérhető ingyenes internethálózat számukra.

Vigyázzunk egymásra, figyeljünk egymásra, és aki csak teheti, MARADJON OTTHON!