2020. 04. 07.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

Az önkormányzatok segélyhívó számai és hasznos információk a MEOSZ koronavírus aloldalán
Az ország egész területére kiterjedő információs és segélyvonalak elérhetőségeivel és tájékoztató anyagokkal segítjük a fogyatékos embereket a koronavírus veszélyhelyzet idején  a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége honlapján elérhető Koronavírus aloldalon.

A MEOSZ fellépése nyomán szünetel az egészségi állapottól függő ellátások felülvizsgálata a veszélyhelyzet alatt
A magyar kormány a MEOSZ javaslatainak is köszönhetően kormányrendeletben intézkedett a szociális ellátásokat érintő veszélyhelyzet időszakában alkalmazandó szabályokról. A felülvizsgálatok szüneteltetéséről is rendelkező kormányrendelet 2020. április 6-án lépett hatályba. Ennek alapján a koronavírus veszélyhelyzetre figyelemmel a megváltozott egészségi állapotra tekintettel megállapított ellátások felülvizsgálata nem végezhető el. E szabály vonatkozik a rokkantsági ellátásra, a munkaképesség csökkenése okán folyósított özvegyi nyugdíjra, árvaellátásra, valamint az egészségkárosodásra tekintettel megállapított baleseti járadékra, rokkantsági járadékra, bányászok egészségkárosodási járadékra. A veszélyhelyzet alatt lejáró rehabilitációs ellátás nem a határozatban megjelölt időpontban, hanem csak a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet hatályvesztését követő második hónap utolsó napján szűnik meg.A veszélyhelyzet alatt lejáró közgyógyellátásra való jogosultság esetében a jogosultság szintén meghosszabbodik, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet hatályvesztésének napjától számított további 90 nappal.


MVGYOSZ

Maszk-kisokos – Mit takarnak a jelölések?
A látássérült felhasználóknak gyakran jelent problémát a maszkok címkéjén látható jelölések leolvasása és azok jelentésének megismerése, mivel ezek az információk sokszor kép-formátumban érhetőek el. Alább röviden összefoglaljuk a leggyakoribb jelzéseket és azok jelentését.

Számos információ érhető el az interneten a maszkok védő hatására és használatára vonatkozóan. A Távszem operátorok az elmúlt hetekben sok kérdést kaptak a maszkok jelölésével és használhatóságával kapcsolatban, ezért fontosnak tartjuk, hogy segítséget nyújtsunk a jelölések értelmezéséhez.

A kereskedelmi forgalomban kapható szabványos szájmaszkokon leggyakrabban az alábbi jelölésekkel találkozhatunk:
– FFP1, FFP2, FFP3 – európai légzésvédelmi szabvány, a megszűrt részecske nagyságra és szűrés minőségére jellemző jelölés.
– N95 – amerikai légzésvédelmi szabvány, megfelel az európai FFP2 jelölésnek
– KN95 – kínai légzésvédelmi szabvány, megfelel az európai FFP2 jelölésnek

De mit is takarnak ezek a jelölések, és valójában melyik maszkok nyújtanak védelmet a koronavírus ellen?

Az FFP1-es jelöléssel ellátott maszkok olyan légzésvédelmi maszkok, melyek a levegőben lévő részecskék legalább 80 százalékát megszűrik (0,6 μm-es méretig). Az FFP2-es jelölésű maszkok a levegőben lévő részecskék legalább 94 százalékát szűrik ki, míg az FFP3-as jelöléssel ellátottak hatékonysága legalább 99 százalékos.

A koronavírus ellen az FFP2 és FFP3 jelölésű maszkok egyaránt megfelelőek, természetesen szakszerű hordás esetén. A maszk színéből nem lehet a minőségére vonatkozó következtetést levonni, a színhasználatot illetően nincs szabványban foglalt előírás.

Az NR jelzésű maszkok egyszeri használatra (csak egy műszakra) alkalmasak, utána eldobandók, és veszélyes anyagnak minősülnek.

A Távszem folyamatosan segítséget nyújt minden olyan helyzetben, amikor látható információ megszerzésére van szükség, ide értve például a maszkok jelöléseit és a használati útmutatók felolvasását is. Azonban most is érvényes a szlogen: „Látást adunk, nem tudást.” Kérjük ezért, hogy az egyes jelölésekre vonatkozó részletes információkról, valamint a maszkok viselésének szabályairól tájékozódjanak az interneten, kiemelten ügyelve a források hitelességére.


SVOE

Átlátszó szájmaszk
Sok gyengénlátó – nagyothalló sorstársunknak okozhat problémát a szájtakaró maszkok használata. Sajnos akik megmaradt látásuk segítségével a szájról olvasás használatával próbálnak információhoz jutni, azok számára az a száj eltakarása az információk megszűnését okozza.Az alábbi linken egy fejlesztőcsapat átlátszó szájmaszk létrehozásával próbálja segíteni a nagyothallókat, viszont a hozzánk visszajelzett információk szerint sajnos a bepárásodás miatt ez sem bizonyult hatékonynak. Keressenek bennünket bizalommal, hogy segíthessünk bizonyos helyzetek akadálymentesítésében átmeneti technikák alkalmazásával! http://motivalunk.hu/koronavirus-a-21-eves-egyetemi-hallgat…


Magyar Vöröskereszt

A felsőoktatásban tanuló fiatalok segítségére is szükség van most a véradásokon
A Magyar Vöröskereszt – mint a hazai véradások legfőbb szervezője, – a felsőoktatásban tanuló, hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok segítségére és a véradásokon való megjelenésére is számít a koronavírus miatti veszélyhelyzet kapcsán. A tervezett egyetemi véradások az oktatási rend átszervezése miatt meghiúsultak, a vér folyamatos pótlására azonban továbbra is szükség van. 2019 októbere óta zajlik az egyetemisták és főiskolásokat megszólító véradókampányunk, a Hallgatói Véradások,amely apróbb változtatásokkal a  koronavírus járvány alatt is folytatódik, egészen 2020 május 15-ig. A Hallgatói Véradások részleteiről a hivatalos oldalon található részletes tájékoztatás.