2020. 04. 17.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

MEOSZ tájékoztató a közhasznú társadalmi szervezetek veszélyhelyzetben való működéséről
A közgyűlés, küldöttgyűlés, részközgyűlés típusú személy és vagyonegyesítő, közhasznú társadalmi szervezetetek, 2020. április 11.-én hatályba lépett 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet szerint működhet tovább. Mely létszám szempontjából a következő képen rendelkezik:

  • Max. 5 fő esetében a határozathozatal elektronikus hírközlés útján kell, hogy történjen, vagy a társaságvezető tisztségviselőjénekkezdeményezésével, ülés tartása nélküli,írásban történő szavazás útján.
  • Min. 5 és max. 10 fő esetén 50%+1 szavazattal lehet kérni a vezető tisztségviselőt az alternatív döntéshozatal szabályinak megállapítására a korm. rendelet szerint.
  • Min. 10 fős esetén, a vezető tisztégviselő az alternatív döntéshozatal (a korm. rendelet szabályai szerint) alkalmazására, alternatív szavazat nélkül is jogosult.

Emellett a rendelet a vezetői tisztviselők jogviszonyát a veszély helyzet megszűnését követő 90 napra  való meghosszabbítását rendeli el. A tisztviselő a dokumentumhitelesítést elektronikus aláírással vagy bélyegzéssel teheti. A tagok a jogi személlyel kapcsolatos jognyilatkozataikat elektronikus üzenetben (e-mail) is közölhetik a jogi személlyel. Ha a tag jogi személy, a jognyilatkozatát minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírással, ennek hiányában azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással való hitelesítéssel kell aláírni. A természetes személy tag a jognyilatkozata elektronikus aláírására nem köteles, azonban a jognyilatkozatnak a tag azonosíthatóságához szükséges adatokat tartalmaznia kell.


MMSZ

8000 doboz multivitamint juttat el a rászorulóknak hat nagy karitatív szervezet
61 millió forint összértékű, 8 000 dobozmultivitamin készítményt adományozott rászoruló emberek számára a CaliVitaInternatianal, amit a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács tagjai, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt együttműködve juttat el oda, ahol a legnagyobb szükség van az egészség megőrzésére.

Több ezer orvosi maszkot ajánlott fel az eMAG
8000 eldobható orvosi maszkot adományozott a Segítsünk együtt összefogás rendszerén keresztül a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak az eMAG és az Extreme Digital. A maszkokat a karitatív szervezet hajléktalan embereket ellátó egészségügyi intézményeiben fogják használni.