2020. 04. 23.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

Segítség közösségünknek – Ideiglenesen közzétesszük a COVID19 járvány idején is nyitva tartó gyógyászati segédeszköz szolgáltatók adatait
Tagságunk jelzései alapján egyre több településről érkeznek hírek gyógyászati segédeszköz üzletek bezárásáról, javítási- vagy házhozszállítási igény visszautasításáról, az alapvető szükségletet pótló gyógyászati segédeszköz ellátás nehézségeiről. A MEOSZ az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, és  intézkedését kérte, hogy a veszélyhelyzet idején is biztosított legyen közösségünk tagjainak gyógyászati segédeszközökkel való ellátása. A tárca még nem válaszolt, de a hozzánk forduló szolgáltatók közül két cég arról tájékoztatott, hogy a járványhelyzetben is folytatja tevékenységét és – közleményünk hatására –felajánlották szolgáltatásukat az ellátatlan emberek gyógyászati segédeszközhöz jutása érdekében

A kifli házhoz jön, meddig várjunk, hogy a szolgáltató kihozza a kerekesszéket?
Meddig kell várnia egy kerekesszékes embernek arra, hogy szabadon mozoghasson a lakásában, ha elromlott a kerekesszéke? Meddig lesz az ágy rabja az amputált ember, ha meghibásodik a lábprotézise is? A járvány miatt akadozik, szinte leállt a javítás, alkatrészt postán sem küldenek. a probléma megoldásához az alábbi javaslatokkal keresték fel az emberi erőforrások miniszterét:

  • Könnyen felírható, többszörösen, több eszköz kiváltására is alkalmas eRecept.
  • A gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó üzletek és szervizek a járvány ideje alatt is nyitva legyenek, illetve a boltok vállaljanak házhoz szállítást is.

A COVID járvány okozta ellátási nehézségeket megoldani kell, és nem felhasználni gazdasági érdekek mentén a mozgássérült emberek nehéz helyzetét kihasználva!