2020. 05. 05.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

Az új koronavírus okozta járvány megelőzése érdekében tett egészségügyi jellegű kormányzati intézkedések
A korona vírus következtében az alábbi egészségügyi intézkedések lépnek érvénybe, a következő hónapoktól:

  • 2020 márciusától egyes patikák és gyógyászati segédeszköz boltok normál ideig tartanak nyitva, a rendszeresen szedett gyógyszerek telefonon is felírhatóak, és az Erecepteket a patikákban bárki kiválthatja.
  • 2020 áprilisától a fizetés nélküli szabadságon lévők is jogosultak a az egészségügyi ellátásra.
  • 2020 május 4.-étől nemcsak sürgős esetekben lehet igényelni a fogorvosi alapellátást.

MVGYOSZ

Mostanában több jogszabály, valamint ezek mentén kiadott tájékoztató látott napvilágot, melyek – elsősorban a kialakult járványveszély következtében – az egészségügyi ellátások nyújtásában, illetve a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutásban hoznak változást.

  • Az emberi erőforrások miniszterének e tárgyban kiadott rendelete, illetve a szakmai szervezetek, szolgáltatók részére küldött tájékoztatója alapján május 4-től újraindulhatnak a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői, illetve fogászati járóbeteg alapellátások, továbbá a járóbeteg szakellátások – ideértve a diagnosztikai és fogászati szakellátásokat is –, az egynapos ellátások, a nem közfinanszírozott (magán) ellátások, valamint a fekvőbeteg szakellátások közül a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások.
  • Április 30-án lépett hatályba a 157/2020. (IV. 29.) kormárendelet, amely – egyelőre csak a veszélyhelyzet időtartamára – alapot teremtett olyan egészségügyi szolgáltatás nyújtására, amely a beteg személyes jelenléte nélkül valósul meg (telemedicina.)
  • A miniszteri tájékoztató alapján cél, hogy bizonyos adminisztratív háziorvosi tevékenységek véglegesen kerüljenek át a nem kontakt ellátások körébe. Ide tartoznak a különféle igazolások (pl. keresőképtelenség igazolása, stb.), illetve a szociális ellátásokhoz szükséges dokumentumok, amelyekkel kapcsolatban az a javaslat, hogy azokat a jövőben ne személyesen lehessen átvenni, hanem kérésre 5 munkanapon belül küldjék meg az érintettnek.
  • 2020. április 30-ától már bizonyos gyógyászati segédeszközök (egyelőre főként kötszerek, cukorbetegek eszközei, stb.) is rendelhetők elektronikus recepten, de azokat kiváltani még csak patikákban lehet. Az elektronikus recept kiadását a betegnek kell kérnie orvosától.

Magyar Vöröskereszt

A segítség nem marad el! – Egy kampány, ahol egyetlen szavazattal is sokat segíthetsz.
A Magyar Vörös Kereszt az elmúlt hónapokban több gyógyászati és élelmiszer csomagosztással, illetve az Országos mentőszolgálathoz hasonló egészségügyi szolgálatok munkájában való segédkezéssel segíti a koronavírus járvány elleni harcot.

„Hová tetszik menni?” Otthonmaradásra biztató, segítséget szervező plakátok a Vöröskereszt és a Coca-Cola jóvoltából
A Coco-Cola támogatásával a Magyar Vörös Kereszt plakátokkal igyekszik motiválni az embereket, idősebb lakótársaiknak, a bevásárláshoz vagy a gyógyszerkiváltáshoz hasonló dolgokban való segítségnyújtásra, hogy ritkábban kelljen elhagyniuk otthonaikat.