2020. 05. 07.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

MEOSZ tájékoztató a veszélyhelyzet idején alkalmazandó az egyes adatvédelmi és adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről
A veszélyhelyzet idején az egyes adatvédelmi és adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 179/2020. (V. 4.) Korm. rendelet 2020. május 5-én lépett hatályba. Ezzel tovább bővült az adatkezelésre vonatkozó veszélyhelyzeti szabályok köre, a veszélyhelyzet során alkalmazandó egyes adatkezelési és közlekedési tárgyú szabályokról szóló 93/2020. (IV. 6.) Korm. rendelet szabályait a MEOSZ korábbi tájékoztatójában foglalta össze, e rendeletben az Operatív Törzs erős jogosítványokat kapott a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Ennek értelmében az Operatív Törzs adatszolgáltatást kérhet bármely szervtől, jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, mely a megkeresésnek köteles eleget tenni. A most érvénybe lépett új szabályok a veszélyhelyzet idejére a koronavírusos megbetegedések megelőzése, megismerése, felderítése, továbbterjedésének megakadályozása céljából kezelt személyes adatok tekintetében felfüggesztik az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos kérelme alapján teendő minden intézkedést, valamint változnak a közérdekű adatigénylés szabályai is.

MEOSZ tájékoztató a veszélyhelyzettel összefüggő kijárási korlátozás területi változásáról
A járványügyi helyzetre való tekintettel Magyarország területén 2020. május 4-től (Budapest és Pest megye kivételével) a kijárási korlátozás megszűnik, azaz a főváros és Pest megye területén kívül tartózkodók a továbbiakban szabadon mozoghatnak az alábbi szabályok betartásával.

A 1,5 méteres távolságtartás és a kötelező maszk viselet marad, illetve az élelmiszerüzleteket, drogériákat, a gyógyszertárakat, gyógyászati segédeszköz üzleteket 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben a 65 éven felettiek látogathatják. Az üzletek, boltok újra kinyithatnak és vásárlók által látogathatók. A strandok, szabadtéri fürdők és múzeumok, illetve állatkertek is újra szabadon látogathatóak. Az éttermek, kávézók, cukrászdák, és más vendéglátói helyek szabadtéri részlegét fogyasztási célból a vendégek ismét igénybe vehetik. Megtarthatóak a vallási közösség szertartások, polgári esküvők és temetések, viszont továbbra is tilos a gyülekezés és a sok ember találkozásával járó rendezvények (színház, mozi, sportesemények) látogatása. Sétálni lehet, de csak egyedül vagy azokkal, akikkel együtt lakunk. Étterembe csak étel elvitelére lehet belépni. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható. A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni. A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

A magánlakást, lakóhelyet, tartózkodási helyet az alábbi felsorolás szerinti esetekben hagyhatjuk el (ún. alapos indok):

 • Élelmiszerüzletben életkoronként eltérően: 9-12 óra közt a 65 év felettiek, 12 órától másnap 9-ig a 65 év alattiak.
 • Gyógyszer, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben történő vásárlás, életkoronként eltérően: 9-12 óra közt a 65 év felettiek, 12 órától másnap 9-ig a 65 év alattiak.
 • Az egészségügyi ellátás és más, egészségmegőrzési szolgáltatás igénybevétele (pl. fizioterápia, gyógytorna).
 • Munkavégzés, és a gazdasági, mezőgazdasági feladatok ellátása, és az ezekhez szükséges üzletekben történő vásárlás (pl. műszaki cikk, építőanyag).
 • Szülői jogok és kötelezettségek ellátása (pl. gyerek láthatás), és a kiskorú gyermek napközbeni kiscsoportos felügyeletre kísérése.
 • Idős, kiskorú, beteg vagy fogyatékos emberek vagy a magáról más okból gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló emberek részére segítségnyújtás.
 • Drogériában történő vásárlás háztartási tisztítószert, higiéniai papírterméket, illatszert, vegyi árukat értékesítő boltokban, életkoronként eltérően: 9-12 óra közt a 65 év felettiek, 12 órától másnap 9-ig a 65 év alattiak.
 • Háziállat közterületi sétáltatása, állatok ellátása, állatorvosi rendelő és állatkórház látogatása.
 • Állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, mezőgazdasági üzletben történő vásárlás.
 • Egyéni sportolás, séta egyénileg, másfél méteres távolság megtartásával.
 • Benzinkút és a gépjármű-, kerékpárszerviz felkeresése.
 • A mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele.
 • Dohányboltban történő vásárlás.
 • Szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele.
 • Szemét szállításával, hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele.
 • Személyes megjelenést igénylő hatósági, banki, stb. ügyintézés, de csak a legszükségesebb esetben.
 • Biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele.
 • Házasságkötés és temetés szűk családi körben.
 • Hitéleti tevékenység.

MMSZ

Munkahelykeresés máltai segítséggel
Mivel a koronavírus időszak sok ember munkanélkülivé tett. A Magyar Máltai szeretet szolgálat ezúttal az álláskereső emberek megsegítése céljából ingyenes online szolgáltatást hozott létre, amire munkaadók és álláskeresők is jelentkezhetnek és érdeklődhetnek az alábbi weboldalon: https://www.munkatanacsadas.maltai.hu/

Üdítő adomány önkénteseknek önkéntesektől
Több karton üdítőt ajánlott fel a Budapesti Curvinus Egyetem Öntevékeny Csoportok Irodája a Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési önkéntesei számára. Az Iroda a Corvinus egyik legrégebbi diákszervezete, mely az egyetem első éves hallgatói számára szervez a beilleszkedést segítő programokat. A BCE önkéntesei a Batthyány téri központban adták át az üdítőket.

Szívecskék a vérvételes vizsgálatok után
Szív alakú stresszlabdákat ajánlott fel a Medito Kft. játékboltja a segitunkegymasnak.hu felületen a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A 415 darab szivecskét a szervezet egészségügyi munkatársai a vérvétellel járó vizsgálatok után adják át a vizsgált pácienseknek.


Magyar Vöröskereszt

A nagy kockázat miatt egyelőre nem indulnak újra a jogosítványhoz szükséges elsősegélyvizsgák
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével 2020. május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével szigorú biztonsági intézkedések mellett – egyebek között maszk és kesztyű kötelező viselésével – újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. A jogosítványhoz szükséges elsősegélyvizsgát azonban a Magyar Vöröskereszt a jelenlegi járványügyi helyzetben egyelőre nem indítja újra.