2020. 05. 19.

Társszervezetek hírei

MEOSZ

MEOSZ tájékoztató a veszélyhelyzettel összefüggő korlátozások fokozatos feloldásáról
2020.május 18.-tól enyhítenek a korlátozásokon. Továbbra is marad a távolságtartás; a boltokra vonatkozó, időseket érintő 9-12 közti idő, a maszk viselet; színházak, mozik, és egyéb nagy létszámú gyülekezetű helyek látogatási tilalma, illetve a távoktatás. Viszont most már engedélyezettek a néző nélküli sportrendezvények; a felső oktatási intézmények látogatása, (Budapesten kívül), strandok, parkok, és egyéb szabadtéri szórakozó helyek újra kinyitnak; a vallási közösségi szertartások, házasság kötések, temetések; a vendéglátói helyek külső, terasz részlegét a vendégek újra igénybe vehetik fogyasztás célból, de a belső részlegekben csak személyzet tartózkodhat.

A szabályok megszegéséért kiszabott pénzbírság 5 000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjed.


SINOSZ

Budapesten is megszűnt a kijárási korlátozás – tovább enyhülő intézkedések május 18-tól!

Budapesten érvényes szabályok május 18-tól:

 • Az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani.
 • Vásárláskor, illetve a tömegközlekedési eszközökön maszk viselése továbbra is kötelező.
 • A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban, a 65 év alattiak pedig az ezen kívüli időszakban.
 • A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.
 • Valamennyi üzlet kinyithat és látogatható.
 • A vendéglátóhelyeken – különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban – a kerthelyiségben és a teraszon már lehet tartózkodni.
 • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak.
 • A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak.
 • A szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.
 • A szolgáltatások bárki által szabadon igénybe vehetők, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül.
 • Az istentiszteletek és misék, polgári házasságkötések és temetések megtarthatók. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.
 • Az egyetemek nyitva lehetnek a fővárosban is, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

Vidéki enyhítések:

 • Vidéken is megnyithatnak a szabad területen lévő  játszóterek és parkok.
 • A vendéglátóhelyek épületében is szabad tartózkodni
  A fővárost kivéve a vendéglátóhelyeken (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) megengedett az épület belső zárt részében történő tartózkodás. Az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, és fontos a védőtávolság betartása. A szállodák és a panziók is fogadhatnak vendégeket.
 • Esküvők
  Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében is megrendezhetők lesznek az esküvők, de az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

Az egész országban érvényes intézkedések:

 • Egészségügy
  Újabb egészségügyi ellátások válnak elérhetővé. Ismét elvégezhetők a tervezhető műtéti beavatkozások, és újraindíthatók bizonyos szűrővizsgálatok, így a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések, valamint a krónikus és kúraszerű ellátások.
  Az ellátásokra továbbra is telefonon kell bejelentkezni. Ha az előzetes kikérdezés alapján fertőzésgyanú merül fel valakinél, akkor laboratóriumi koronavírus-tesztet végeznek, és csak ennek negatív eredménye után végezhető el a műtét vagy más beavatkozás.
 • Idősotthonok
  Az idősotthonokban elrendelt kijárási és látogatási tilalom továbbra is fennmarad!
 • Napközis gyermektáborok országszerte
  Az ottalvást nem igénylő, napközis gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani az egész országban. A biztonságos működtetés érdekében a táborszervezőknek és a szülőknek is ajánlásokat fognak közzétenni.
 • Június 2-ig biztosan fennmarad a távoktatás
  A jelenlegi bölcsődei és óvodai ügyeleti rendszer átalakítása várható, utána, a járványügyi helyzet alapján döntenek az iskolák esetleges újranyitásáról, de ez egyelőre bizonytalan.

AOSZ

Számos önkormányzattól érkezett visszajelzés az intézkedési tervre
A különböző fogyatékosságokkal élő személyeket képviselő országos szervezetek a FESZT koordinációjával jelzéseket és javaslatokat tett az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságának, melynek eredményeként 2020. 03. 26-án Intézkedési Tervet írt alá Prof. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere. Szövetségünk az Info-Pontokon keresztül megkereste az önkormányzatokat és kérte együttműködésüket. Számos budapesti és vidéki önkormányzat visszajelzett számunkra, biztosítottak minket együttműködésükről és megküldték azokat az elérhetőségeket, amelyeken a fogyatékos személyek segítséget kérhetnek. Sok önkormányzat feltüntette honlapján az érdekvédelmi szervezetek, így szövetségünk koronavírussal kapcsolatos hasznos kiadványait is.


MMSZ

Debrecenben tartósélelmiszererrel és odafigyeléssel segít a Máltai Szeretetszolgálat
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Debrecenben se tétlenkedett az tartós élelmiszercsomag általi megsegítés terén. Tehát ott is számíthatnak segítségükre a rászoruló családok.

Pizzával tették könnyebbé a nehéz sorsú családok karanténját
Több mint 640 pizzával támogatta a Pizza King Expressz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti családok átmeneti otthonait. A két intézményben összesen több mint 100 gyermek él szüleivel a koronavírus járvány elleni védekezés miatt szigorú szabályok szerint.


Magyar Vöröskereszt

Coca-Colás munkavállalók és céges flotta segíti a Magyar Vöröskeresztet a logisztikában. A Coca-Cola most már kocsikkal és emberekkel is segíti a Magyar Vöröskereszt logisztikáját.