3 éve működnek az ÉFOÉSZ Önálló Életviteli Centrumai

„Amikor önállóak vagyunk, akkor a lelkünkben érezzük, hogy vagyunk valakik”- mondta egy önérvényesítő az Önálló Életvitel Európai Napján.

Szövetségünk egy 2018-ban elnyert uniós pályázat (EFOP-1.1.5-17-2017-00003) keretein belül hozta létre 20 önálló életviteli centrumát.

A Centrumaink olyan szolgáltatásokkal segítik az értelmi fogyatékossággal élő embereket, amelyek támogatják önálló életvitelüket.
Az önálló életviteli képességek fejlesztésének célja, hogy az érintettek egyre önállóbban és függetlenebbül birkózzanak meg a mindeni életben felmerülő feladatokkal.
Fontos célkitűzésünk, hogy segítsük az értelmi fogyatékossággal élő emberek intézményi elhelyezésből otthoni vagy közösségi alapú elhelyezésbe való áttérését.

Az önálló életvitel megőrzése, támogatása elképzelhetetlen támogatott döntéshozatal nélkül. A döntéshozatal gyakorlása, segíti az érintettek felelősségvállalását, beilleszkedését a közösségbe.
Centrumaink 576 fogyatékossággal élő embernek tartott workshop mellett, az idei évben mintegy 800 szociális szakember számára is tartanak a támogatott döntéshozatallal kapcsolatos információs napokat.

Központjaink működésének egyik alapelve, hogy a szolgáltatások felhasználói maguk is aktívan vegyenek részt mind a működtetésében, mind pedig a szolgáltatások biztosításában.

Fontos feladatunknak tekintjük azt is, hogy megteremtsük a helyi szolgáltatások közötti kapcsolódás (támogatói hálózat) kialakítását. Ennek érdekében együttműködünk önkormányzatokkal, egyházakkal, karitatív szervezetekkel, helyi egyesületekkel.

Egyéb szolgáltatásaink: általános tájékoztatás, egyéni és csoportos tanácsadás, eszközkölcsönzési rendszer IKT eszközök és fogyatékosság specifikus eszközök vonatkozásában, sorstársi segítő szolgálat, önálló életviteli workshopok szervezése az önálló életviteli készségek fejlesztése érdekében, önérvényesítő csoportok működtetése, egészségügyi-, jogi tanácsadás illetve oktatási, foglalkoztatási, szociális szolgáltatások működtetése.

Már több mint 3000-en keresték fel az országszerte megtalálható Önálló Életviteli Centrumainkat.

A programot az uniós pályázat lezárulta után a magyar állam támogatja.

További tájékoztatást és a Centrumok elérhetőségei az alábbi linken található:
https://efoesz.hu/efop-1-1-5-17-2017-00003/