Az ÉFOÉSZ is képviseltette magát az idei Szigeten

Hat eseménydús napot töltöttünk a Szigeten, ahol az ÉFOÉSZ érdekvédelmi tevékenységét, az ENSZ Egyezmény részleteit, a nemzetközi érdekvédelmi tapasztalatokat, az önérvényesítést, a könnyen érthető kommunikációt – röviden az értelmi fogyatékossággal kapcsolatos legfontosabb információkat mutattuk be a fesztiválra érkező tömegnek.

Két év kihagyás után szervezték meg ismét Magyarország legnagyobb zenei fesztiválját, a Szigetet. A nagy visszatérésre majd’ félmillió ember várakozott világszerte. Köztük mi is, hiszen szervezetünk idén mindegyik nap képviseltette magát a Hajógyári szigeten tartott nagyszabású rendezvényen. Kevés olyan eseményt lehet mondani, ahol a sokoldalúság olyan mértékben van jelen, mint a Sziget fesztiválon. A közel egy hetes rendezvény programlistáján szinte biztosan mindenki talál magának megfelelő elfoglaltságot. Ennek köszönhetően a világ minden tájáról érkeznek vendégek, hogy megtapasztalják ezt a sokszínű élményt. Nem volt ez másképp idén sem, hiszen kisebb-nagyobb koncertek, cirkuszi, színi vagy táncművészeti előadások mellett számos edukatív jellegű és érzékenyítő tevékenység közül is lehetett válogatni.

A Civil Szigeten például az uniós jogokról, az EU intézményéről, külföldi tanulásról és munkavállalásról lehetett tájékozódni. Eközben az XS Landben a különböző fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek sátrai sorakoztak egymás mellett. A fesztivál ezen területe, noha központi elhelyezkedésű, mégis a nyugalom apró szigeteként funkcionált.

Az ide betérő érdeklődők az egész napos nyüzsgést kicsit félretéve, egyfajta védett környezetben ismerhették meg az itt tábort verő érdekvédelmi szervezetek munkáját és küldetését, illetve számos fogyatékossággal élő emberrel is találkozhattak.

Az itt elérhető tevékenységek főként érzékenyítő, tudatosságnövelő célzattal jöttek létre. Lehetőség volt arra, hogy tanuljunk jelelni, hogy kerekesszékben kosarazzunk, vagy éppen, hogy bekötött szemmel menjünk végig egy labirintuson. Szervezetünk is változatos programokkal, tapasztalati szakértők bevonásával és számos meglepetéssel várta az ide látogatókat.

Állandó programjaink közül a gyöngyfűzés és a kvíz bizonyultak a legnépszerűbbeknek. Utóbbi kitöltése remek lehetőséget adott arra, hogy a résztvevőkkel átbeszéljük az értelmi fogyatékossággal élő embereket érintő leggyakoribb akadályokat és kihívásokat, illetve együtt ötleteljünk olyan kérdésekkel kapcsolatban, hogy milyen a jó segítség, vagy éppen mit jelent az, hogy önérvényesítés? A kérdéssora válaszolók különböző kézzel készült ajándékokat, karkötőket, kitűzőket, vászontáskákat vihettek haza, melyeket az ÉFOÉSZ Baranya Megyei Egyesületének tagjai készítettek.

A tevékenységek nagy részét érintett személyekkel együtt végezhették a látogatók, így például a gyöngyfűzés a második és harmadik napon a Down-Alapítvány lakóinak együttműködésével, felhőtlen beszélgetések közepette zajlott.

A negyedik napon már fülbevaló-készítésre is volt lehetőség. Ebben Harmath Lilla, az ÉFOÉSZ egyik önérvényesítője segítette a jelenlévőket. Lilla már két éve készít párjával együtt ékszereket újrahasznosított Nespresso-kávéfilterekből, a Szigeten pedig különösen nagy sikere volt az általa alkotott termékeknek (Az általuk készített ékszereket egyébként itt lehet megtekinteni).

A fentieken túl hennakészítésre, társasjátékra, dalszövegek könnyen érthető kommunikációra való átfordítására is volt lehetőség, sőt egy ízben még bűvészmutatványokat is láthattunk. Az első nap pedig bárki csatlakozhatott az ÉFOÉSZ egyik önérvényesítőjéhez; Aranyos Dávidhoz és párja Makai Reni a Dua Lipa koncerten buliztak egy nagyot. Az utolsó nap különlegessége az volt, hogy látogatóink Bercse Lászlóval, az ÉFOÉSZ társelnökével találkozhattak. László a kvízek kiértékelésében segédkezett, valamint hazai és nemzetközi érdekvédelmi tapasztalatait osztotta meg az izgalmas beszélgetések során. Az igazán lelkes vendégek végül egy közös fotóval vagy egy, az üzenőfalunkra írt gondolattal búcsúzhattak el tőlünk.

Különösen kellemes élmény volt ez a hat nap, mivel számos külföldi és magyar fesztiválozó fordult meg a sátrunkban, és rengeteg érdekes és tartalmas beszélgetésre került sor. A tűző nap, átható por és szárazság ellenére is szinte mindig teltházunk volt, amiért különösen hálásak vagyunk a résztvevőknek. A lehetőségért pedig külön köszönet illeti a Sziget szervezőit, kiváltképp Popele Róbertet és munkatársait, akik az XS Land szervezéséért felelnek. (Róberttel készült interjúnk hamarosan szintén elérhetővé válik.)

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki részt vett az eseményen és valamilyen módon hozzájárult ennek a hat napnak a sikeréhez. Jövőre ugyanitt, még több programmal és további meglepetésekkel várjuk a kedves érdeklődőket!

A rendezvényről készült fotókat itt tekintheti meg!