Az én hangom, az én szavazatom!

2023. október 24-én, egy konferencia keretében mutattuk be a választójogi aktivistáknak készült eszköztárat, amely „Az én hangom, az én szavazatom!” címet kapta. Az eseményen Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke elmondta: „Mi is Magyarország állampolgárai és az Európai Unió polgárai vagyunk. Nekünk is jogunk van beleszólni a közös döntésekbe.” A 2024-es európai parlamenti, valamint önkormányzati választásokon ugyanis 50 ezer ember ismét nem szavazhat majd, mert a bíróságok nem találják őket alkalmasnak a választójog gyakorlására.

Magyarország 2007-ben, az elsők között csatlakozott a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményhez.  A dokumentum szerint biztosítani kell, hogy a fogyatékossággal élő személyek másokkal azonos alapon vehessenek részt a politikai- és közéletben, beleértve a jogot a szavazásra és a választhatóságra.

Az ÉFOÉSZ évek óta küzd azért, hogy ez megvalósuljon hazánkban. Ennek következő lépéseként, 2023. október 24-én, egy konferencián mutattuk be az új, választójogi aktivistáknak szóló eszköztárunkat. Ennek célja, hogy az értelmi fogyatékossággal élő önérvényesítők minél hatékonyabban tudják képviselni az érdekeiket. Az eszköztár részei egyebek mellett: egy kézikönyv, amely konkrét ötleteket tartalmaz a választójogért történő kiállásra; valamint egy képviselőjelölteknek íródott mintalevél, amely az érintett érdekvédők javaslatait tartalmazza.

A teljes eszköztár letölthető az ÉFOÉSZ honlapjáról, ezen a linken.*

Az konferencián választójogukat gyakorló, valamint választójoguktól megfosztott érintettek osztották meg véleményüket. Tóth Évát például 19 éves korában fosztották meg választójogától, így soha nem is volt lehetősége voksolni. Az eseményen így fogalmazta meg az érzéseit: „Másodlagos állampolgárnak érzem magam. Ha a többieknek lehet szavazni, akkor nekünk miért nem?” Bujdosó Zsolt korábban szintén gondnokság alatt állt és választójoggal sem rendelkezett. Elmondása szerint valódi felszabadulásként élte meg, amikor esetében a bíróság megszüntette a gondnokságot és így ismét szavazhatott.

Sallai Ilona önérvényesítő, az ÉFOÉSZ munkatársa az információhoz való hozzáférés szerepét emelte ki: „A politika és a választások bonyolult témák. Mindenkinek fontos, hogy könnyen érthető információhoz jusson. Csak így fogjuk tudni, hogy miről döntenek a politikusok, miről szól egy szavazás és hogyan kell szavazni.”

A European Disability Forum (EDF) támogatásával megvalósuló Ascend projekt 5 közép-európai országban támogatja a fogyatékossággal élő emberek szervezeteit. Célja a közép-európai fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek támogatása olyan kapacitásfejlesztési területeken, mint a fogyatékos embereket elérő kommunikációs csatornák kiépítése, az uniós szintű nemzetközi programokhoz és előírásokhoz történő hozzáférés biztosítása, valamint a fiatalok számára fejlődési lehetőségek nyújtása.

*A dokumentumok a European Disability Forum (EDF) támogatásával készültek. A bennük kifejtett nézetek az ÉFOÉSZ sajátjai, ezért azok nem tükrözik az EDF hivatalos véleményét.