Az önérvényesítést segítjük a design eszközeivel

Az önérvényesítést segítjük a design eszközeivel

 2023. év eleje óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói és oktatói, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) munkatársaival együtt keresik a design és az érdekérvényesítés kapcsolódási pontjait. A projekt célja, hogy vizuális és tárgyi eszközökkel támogassa az értelmileg akadályozott emberek jogtudatosságát, valamint a magukért és egymásért történő kiállást.

Jelenleg Magyarországon közel 58 ezren állnak a cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt, köztük kiemelten értelmi fogyatékossággal élő emberek. A gondnokság alatt álló emberek nem, vagy csak korlátozott területeken dönthetnek az életükről. Ezzel szemben azok a személyek, akik az úgy nevezett támogatott döntéshozatalt veszik igénybe, önálló döntéseket hozhatnak, de ehhez megkapják a megfelelőt támogatást. A támogatott döntéshozatalt az egész országban alig több, mint 200 fő veszi igénybe.

A MOME és az ÉFOÉSZ – „Disability design – Én is meg tudom csinálni! Önérvényesítés a design eszközeivel” című kurzusának célja egy olyan eszközcsomag megtervezése volt, amely vizuális és tárgyi eszközökkel támogatja az értelmi fogyatékossággal élő emberek önérvényesítését, valamint a támogatott döntéshozatal népszerűsítését. A tantárgy oktatói az ÉFOÉSZ munkatársai – köztük önérvényesítők -, és az egyetem doktorandusz hallgatói voltak. Résztvevői pedig alap- és mesterszakos hallgatók, több különböző területről: divat- és textiltervező, tervezőgrafika, formatervező, média design, valamint animáció szakokról. Ez a sokszínűség izgalmassá tette a közös gondolkodást és előrevetítette a készülő termékek összetettségét is. A közös munka során a hallgatók elsőkézből találkoztak az önérvényesítés és a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elv gyakorlati megvalósulásával. Megismerték azt a szemléletet, amely szerint a fogyatékos emberekkel együttműködve, igényeiket és véleményeiket középpontba állítva kell kidolgozniuk a termékeket. Ez lehetővé teszi, hogy későbbi munkáik során inkluzív módon, a fogyatékossággal élő emberek igényeit is figyelembe véve tervezzenek különböző tárgyakat és eszközöket.

2023. június 16-án nyilvánosan bemutattuk –, majd a célcsoport bevonásával teszteltük – a projekt eredményeit. Ezek közül az egyik egy önérvényesítést népszerűsítő és az önérvényesítő csoportok munkáját támogató eszközcsomag. Ennek részét képezik többek között olyan kártyák, amelyekkel az önérvényesítő csoportok résztvevői könnyebben kifejezhetik gondolataikat. Készültek kitűzők, matricák és vászontáskák is, amelyekkel a többségi társadalom tagjai felé is hirdethetik, hogy kiállnak saját érdekeikért.

A másik termék a KÉP-TÁR nevű kártyajáték, amely elősegíti az önálló életvitelről és önálló döntésekről szóló beszélgetéseket az érintett emberek csoportjaiban. A játék emellett felhasználható majd a többségi társadalom felé folytatott kommunikációban is, például érzékenyítő, tudatosságnövelő foglalkozásokon. A bemutató során elhangzó visszajelzések alapján, hamarosan tovább fejlesztjük és nagyobb mennyiségben többszörösítjük az eszközöket.

Bercse László önérvényesítő, az ÉFOÉSZ társelnöke a bemutatón elmondta: „Úgy gondolom, hogy a most elkészült termékek segítenek majd abban, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek tanuljanak a jogaikról és támogassák ebben egymást. Remélem, hogy sokan hasznát veszik majd ezeknek az eszközöknek, amikor az önérvényesítés és támogatott döntéshozatal népszerűsítésén dolgoznak.”

Fotók: Marjai Bea