Egyedülálló honlap a fogyatékossággal élő személyek jogairól

December 3. a Fogyatékossággal élő személyek világnapja. Az ÉFOÉSZ egy Magyarországon egyedülálló honlap bemutatásával ünnepli ezt a napot.  A crpd.hu oldal célja, hogy segítse a tájékozódást az érintett személyek jogairól és széles körben ismerté tegye a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény (CRPD) tartalmát.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) december 3-át a fogyatékossággal élő személyek világnapjává nyilvánította 1992-ben. A világnap célja, hogy növelje a fogyatékossággal kapcsolatos tudatosságot és felhívja a figyelmet a célcsoport társadalmi, gazdasági, politikai, valamint kulturális életben történő teljeskörű részvételének előnyeire.

 Az ENSZ 2006. december 13-án, New Yorkban fogadta el a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményt, melyet angol címének rövidítése alapján CRPD-nek is hívnak. Az egyezmény az első, átfogó nemzetközi jogi dokumentum volt a fogyatékossággal élő személyek jogairól és azok érvényre juttatásának módjáról. Magyarország 2007-ben, az elsők között csatlakozott az egyezményhez.

Az ÉFOÉSZ 2023-ban, Magyarországon elsőként hozott létre olyan online felületet, amely segíti az egyezménnyel kapcsolatos tájékozódást. Szövetségünk a honlap bemutatásával kíván tisztelegni a fogyatékossággal élő személyek előtt.

 A crpd.hu oldal tartalmazza az egyezmény teljes szövegét angol, magyar, valamint könnyen érthető magyar nyelven. A honlap felsorolja a CRPD-ben foglalt legfontosabb jogokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó hazai és nemzetközi jogi-, illetve szakpolitikai dokumentumokat. Bemutatja azt a folyamatot is, amely során a Fogyatékossággal élő Személyek Jogainak Bizottsága monitorozza az egyezmény végrehajtását. Ezen kívül, összegyűjti a magyarországi végrehajtásra és ellenőrzésre vonatkozó legfontosabb dokumentumokat. A weboldal külön menüpontban gyűjti a könnyen érthető nyelven elérhető tartalmakat is, így támogatva a megértési nehézségekkel élő személyek információhoz való hozzáférését.

A honlap kialakítása az Ascend projekt keretein belül történt. A European Disability Forum (EDF) támogatásával megvalósuló program 5 közép-európai országban támogatja a fogyatékossággal élő emberek szervezeteit. Célja a közép-európai fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek támogatása olyan kapacitásfejlesztési területeken, mint a fogyatékos embereket elérő kommunikációs csatornák kiépítése, az uniós szintű nemzetközi programokhoz és előírásokhoz történő hozzáférés biztosítása, valamint a fiatalok számára fejlődési lehetőségek nyújtása.

Címkék: