Elhunyt Harmati Sándor önérvényesítő

Elhunyt Harmati Sándor önérvényesítő

hs_01_wTürelemmel viselt, hosszantartó betegség után, életének 63. évében elhunyt Harmati Sándor az ÉFOÉSZ tanácsadója, az értelmi fogyatékossággal élő emberek hazai önérvényesítő mozgalmának alapító tagja.

Sándor 2001 óta képviselte hazai és nemzetközi szinten az értelmi fogyatékossággal élő embereket. Részt vett és felszólalt több hazai és nemzetközi konferencián, bemutatva a magyar értelmi fogyatékossággal élő emberek helyzetét. Aktivitásának köszönhetően az Inclusion Europe Önérvényesítő platformjának tagjává is választották, de előadóként több neves egyetemre –közöttük a Harvard Egyetemre is – meghívták.

hs_03_wAz ÉFOÉSZ arcaként és tanácsadójaként részt vett a cselekvőképességet kizáró és korlátozó gondnokság megszüntetéséért folytatott küzdelemben csakúgy, mint az érintett emberek választójogi korlátozásának megszüntetése érdekében folytatott munkában.

2007-ben a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából kitüntetést kapott az értelmi fogyatékossággal élő emberek képviseletének hazai és nemzetközi szinten történő megjelenítése az emberi méltóság védelmében való fellépés széles körű érvényesítése, képviselete területén kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Szervezetünk nemcsak egy kiemelkedően fontos harcostárstól kényszerül elbúcsúzni, hanem egy rendkívül kedves, vidám optimista embertől is, aki mindig erőt adott nekünk, hogy folytassuk küzdelmünket az érintett emberek méltóságának és emberi jogainak tiszteletben tartása érdekében.

Isten veled, Sándor, nyugodj békében!