ENSZ irányelvek az intézményi elhelyezés megszüntetéséről Magyarul és könnyen érthetően is!

Az ENSZ új irányelveket fogalmazott meg az intézményi elhelyezés megszüntetésére vonatkozóan, beleértve a veszélyhelyzeteket is. A dokumentum célja, hogy segítse a tagállamokat az intézményi elhelyezés megszüntetésében, az intézményi férőhely kiváltás megvalósításában, valamint a fogyatékossággal élő emberek intézménybe kerülésének megelőzésében. A dokumentum mostantól magyar nyelven és könnyen érthető formában is elérhető.

A 2006-ban elfogadott Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény kimondja az érintett emberek jogát az önálló életvitelhez és a közösségbe való befogadáshoz. Ennek érdekében a részes államoknak biztosítaniuk kell, hogy a fogyatékossággal élő emberek megválaszthassák, hol és kivel élnek együtt. Ezen túl, az önálló életvitel és a közösségbe való befogadás megvalósulásához biztosítani kell a szükséges támogató szolgáltatásokat.

Az egyezmény megvalósulását felügyelő Fogyatékossággal élő személyek jogainak Bizottsága 2017-ben kiadott egy állásfoglalást, amely segíti az egyezmény értelmezését és végrehajtását. Ezt egészítik ki a 2022-ben megjelent irányelvek az intézményi elhelyezés megszüntetéséről, beleértve a veszélyhelyzeteket is. Az intézeti ellátás fogyatékossággal élő személyek jogaira gyakorolt káros hatásai ugyanis korábban is ismertek voltak, a COVID-19 járvány alatt azonban még láthatóbbá váltak.

Az irányelvek célja, hogy segítsék a tagállamokat az intézményi elhelyezés megszüntetésében, az intézményi férőhely kiváltás megvalósításában, valamint a fogyatékossággal élő emberek intézménybe kerülésének megelőzésében. Civil szervezetek munkájának köszönhetően a dokumentum mostantól magyar nyelven, valamint magyar könnyen érthető nyelven is elérhető. Az útmutatás létrejöttét széleskörű egyeztetés előzte meg, amelyben több, mint 500 fő fogyatékossággal élő személy, valamint az őket képviselő szervezetek vettek részt.

Egyebek mellett az irányelvek felhívják az országok figyelmét, hogy az intézmények fenntartása, illetve építése helyett az intézeten kívüli, közösségi támogató szolgáltatásokra fordítsák forrásaikat. A Bizottság útmutatása szerint továbbá támogatni kell az érintett emberek saját döntéseit az intézményekből történő kiköltözés során. Ezen kívül erősíteni kell a fogyatékossággal élő személyek és szervezeteik részvételét az intézményi férőhely kiváltási folyamatokban. A dokumentum kitér a fogyatékossággal élő nők és gyermekek jogaira is, akik igényeit kiemelten figyelembe kell venni az intézményi elhelyezés megszüntetése során.

Az ENSZ Irányelvek az intézményi elhelyezés megszüntetéséről, beleértve a veszélyhelyzeteket is című dokumentum eredeti, angol változata itt érhető el. A magyar fordítást itt, a magyar könnyen érthető összefoglalót pedig itt lehet elolvasni.