Hozzuk ki a legtöbbet a 2019-es európai parlamenti választásokból!

Hozzuk ki a legtöbbet a 2019-es európai parlamenti választásokból!

A cikk könnyen érthető változatát ide kattintva lehet elolvasni.

2019. május 23. és 26. között zajlanak az Európai Unió tagállamaiban az európai parlamenti választások. Magyarországon a választás május 26-án fog megtörténni. A választások mindenki számára nagy jelentőséggel bírnak, így az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik számára is. Ekkor fogjuk ugyanis eldönteni, ki képviseljen minket a következő öt év során az Európai Parlamentben, vagyis az Unió egyik legfontosabb döntéshozó intézményében.

„Számomra nagyon fontos, hogy szavazzak az európai választásokon. Nekem számít az, hogy ki fog engem képviselni az Európai Parlamentben. Szeretném, ha az Európai Parlament olyan döntéseket hozna, amik nekem és más fogyatékossággal élő embereknek is jók.” – mondta Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke és az Inclusion Europe elnökségi tagja egy korábbi interjúban.

Az ÉFOÉSZ  amely az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik érdekvédelmét látja el egész Európában, évek óta küzd azért, hogy az érintett emberek másokkal egyenlő módon tudják gyakorolni választójogukat. A nemzetközi munkát az egyes európai országokban működő tagszervezeteikkel-, így az ÉFOÉSZ-szal is- közösen végzik.

A közös törekvések részeként az Inclusion Europe elkészítette választási kiáltványát, amely mostantól magyar nyelven is elérhető. A dokumentum konkrét cselekvéseket ír le, ezáltal gyakorlati segítséget ad ahhoz, hogy együtt hozzuk ki a legtöbbet a 2019-es európai parlamenti választásokban rejlő lehetőségekből.

A kiáltvány három részből áll, amelyek közül az első kettő azoknak szól, akik támogatják az említett célt: önérvényesítőknek, családtagoknak, illetve más aktivistáknak és uniós állampolgároknak. A harmadik rész címzettjei politikai pártok és jelöltjeik, valamint a választások lebonyolításáért felelős intézmények, annak érdekében, hogy a választások minden szempontból hozzáférhetők legyenek az értelmi fogyatékossággal élő emberek számára.

A választási kiáltvány különböző részei itt érhetők el:

Első rész – Miért fontos az európai parlamenti választás?

Második rész – Mit tehetnek az értelmi fogyatékosággal élő emberek, családtagjaik és más aktivisták?

Harmadik rész – Mit kellene tenniük az Inclusion Europe szerint a pártoknak és jelöltjeiknek a 2019-es európai parlamenti választásokkal kapcsolatosan?

 

Nemrég az ÉFOÉSZ is készített hasonló dokumentumot, amely könnyen érthető módon írja le többek között azt, mi az Európai Parlament, mi a szavazás menete, illetve mit várunk el a jelöltektől megválasztásuk esetén. A „Választójogot mindenkinek!” című kiadványt itt lehet elolvasni.

Cikkünk borítóképén Bercse László látható (balra), osztrák kollégája, Andreas Zehetner (jobbra) társaságában, aki az EPSA (Önérvényesítők Európai Platformja) egyik vezetője. A kép az Inclusion Europe 2018. októberi vezetői képzésén készült, Brüsszelben. Az önérvényesítők kezében található felirat jelentése: „Hadd szavazzunk!”