Küzdj az álmaidért! – rövidfilmek az esélyegyenlőségért

Küzdj az álmaidért! – rövidfilmek az esélyegyenlőségért

2015 nyarán Szövetségünk két munkatársának – Balogh Fruzsina és Lévai Eszter – lehetősége volt részt venni a Palantír Film Alapítvány “Női sokszínűség képei – filmes workshop a hatékony kommunikációért” képzésen, amely a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósulhatott meg.

A projekten való részvétel eredményeként egy profi filmes stábbal készítettünk el két rövidfilmet, amelyeket ezúton szeretnénk bemutatni nektek. Az “Ez az álmom!” szpot arra a nyilvánvaló, ám sokak által máig megkérdőjelezett tényre mutat rá, hogy az értelmi fogyatékossággal élő embereknek is vannak álmaik, vágyaik, amelyekért hajlandóak küzdeni, s amelyeket meg akarnak valósítani. A kisfilmben szerepelt Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke is, aki a mai napig kitart amellett, hogy egyszer eljut Párizsba, a szerelem városába. És miért ne lenne ez lehetséges? A társadalomban sajnos a mai napig tartja magát az a nézet, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek inkább a sajnálat tárgyai, mintsem önálló, aktív állampolgárok, akik ugyanúgy részt vesznek/vennének! a mindennapokat építő gazdasági és társadalmi folyamatokban, mint akárki más. Az ismerkedéshez, családalapításhoz, a munkához való jog ugyanúgy megilleti az értelmi fogyatékossággal élő embereket, mint bárki mást. Hiszen nem felejthetjük el azt a nyilvánvaló és egyszerű tényt, hogy mindenki képes! Csupán az a dolgunk, hogy biztosítsuk azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy megmutassa és kibontakoztassa a képességeit.

Az értelmi fogyatékossággal élő emberek többsége ma, Magyarországon, sajnos nem olyan körülmények között él, ahol lehetőségük lenne mindenkori jogaikat érvényesíteni, megélni. Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy egy kicsit túlzó és formabontó rövidfilmet készítünk, amelyben élesen reflektálhatunk a jelenlegi állapotokra. Így készült el “Magdi” című kisfilmünk, amelynek egyszemélyes szereplője Balogh Fruzsina, kommunikációs munkatársunk.

Nagyon köszönjük a Palantír Film Alapnak, hogy lehetőséget biztosítottak számunkra a szpotok elkészüléséhez, s hogy szakmai munkájukkal segítették törekvéseinket!

Kép forrása: http://palantirfilm.hu/nougyek-filmbemutato/