LépÉsKÉK – Tegyük a világot az értelmi sérült emberekkel közösen, számukra is érthetővé!

Tagszervezetünk, az Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezete nemrég új, nemzetközi munkába kezdett Erasmus+ forrásból. A munkában további magyar, szerbiai, spanyol, szlovén, finn és belga partnerek vesznek részt.

A LépÉsKÉK Tegyük a világot az értelmi sérült emberekkel közösen, számukra is érthetővé! című projekt 2023. szeptembere és 2024. augusztusa között valósul meg.

Célja az értelmi sérült személyek életminőségének javítása, önérvényesítésük támogatása felnőttképzési tanfolyam keretében, számukra könnyen érthető oktatási segédanyagok összeállítása.

A pályázat kiemelt eleme az inklúzió. Az érintett személyek részt vesznek a projekt vezetésében és lebonyolításában, mint projektmenedzserek és oktatók.

A LépÉsKék projekt nyitórendezvényét 2023. októberében tartották a szerbiai Topolyán. A nyitórendezvényen a magyar önérvényesítők szerbiai partnerükkel, a Bethesda Szeretszolgálattal közösen bemutatták a projektet a nyilvánosság számára. A kétnapos nyitó rendezvény is a könnyen érthető kommunikáció alkalmazásával és az értelmi fogyatékossággal élő személyek teljeskörű részvételével zajlott.

2024. januárban újabb találkozóra került sor, ahol szakemberek tanultak a könnyen érthető módszerről. A képzésbe külföldi előadókat is bevontak, akik online csatlakoztak a magyar csoporthoz. A következő találkozót februárban tartják, Szerbiában.

További információk a projekt Facebook-oldalán.