Lezárult a 7. Magyar Speciális Független Filmszemle

Hetedik alkalommal került megszervezésre a Magyar Speciális Független Filmszemle, ahol olyan alkotásokat mutatnak be a közönségnek, melyek az értelmi fogyatékossággal élők világába, mindennapjaiba engednek betekintést.

A filmszemle egyik érdekességét az nyújtja, hogy fogyatékossággal élő filmkészítők, professzionális- és függetlenfilmes alkotók egyaránt nevezhetnek rá, így a nézők egy különösen sokszínű filmes felhozatallal találkozhatnak. A november 16-18. között tartott eseménysorozat azonban idén több szempontból is felülmúlta a korábbi évek alkalmait. Egyrészt erős nemzetközi verseny alakult ki, hiszen a világ 50 országából 230 alkotást neveztek, másrészt a kezdeményezés elmozdult a „filmfesztiválosodás” irányába, hiszen a korábban kétnapos esemény háromnapossá bővült.

A sokszínű felhozatalból a hattagú zsűri végül három alkotónak, megosztva ítélte oda a nagydíjat. Az india Vijay S. Jodha az Igaz színek (True Colours), az egyiptomi Mohmed Fathi Rawhya a Menedék, a Nyíri László és a Bánhalmai Filmes Csoport pedig a Találkozások című alkotásért vehették át az elismerést.

„A mozgóképkészítés eszközével, minden egyes elkészült filmmel növeljük azt a kapcsolódási felületet, ami a fogyatékossággal élők és a többségi társadalom között húzódik.” – foglalta össze a kezdeményezés célját a Filmszemle főszervezője, Fábián Gábor, majd hozzátette: ezeken az alkotásokon keresztül megismerhetjük egymást és aktívan érintkezhetünk egymással.”  A megismerés és érintkezés a Filmszemle kulcsfontosságú vezényszavai, melyeket az idei rendezvény egy következő szintre emelt azáltal, hogy más országok és kultúrák fogyatékossághoz való viszonyába is bepillanthatunk, illetve azokat az itthoni tapasztalatokkal is összevethetjük.

Radványi Katalin szociálpszichológus és a zsűri egyik tagja azoknak az alkotóknak a fontosságát hangsúlyozta, akik érintettként saját magukról készítenek filmeket, ezáltal egy különösen ritka és hiteles képet továbbítanak a többségi társadalom felé. „A fogyatékossággal élőkről szóló kommunikáció során- kezdte beszédében – nagyon sok elvet hangsúlyozunk: nemzetközi elvek, normalizáció, integráció, participáció, „semmit rólunk nélkülünk”… azonban ebben a szerepben, amikor ők maguk készítenek saját magukról filmeket, ezeknek az elveknek az együttes megjelenését lehet látni.”

A Filmszemlével kapcsolatos további információk, illetve a díjátadóról készült felvétel az esemény hivatalos Facebook-oldalán találhatóak.

https://www.facebook.com/specmozgokep