Magyar önérvényesítő is tart előadást a Harvard Egyetem konferenciáján

Magyar önérvényesítő is tart előadást a Harvard Egyetem konferenciáján

Az önérvényesítők munkájáról és az árnyékjelentések szerepéről szóló konferenciát szervez a Harvard Egyetem jogi kara. A szakmai beszélgetés egyik előadója az ÉFOÉSZ társelnöke Bercse László lesz, aki önérvényesítőként személyes tapasztalatait is megosztja a résztvevőkkel.

A járványra való tekintettel online módon szervez konferenciát a Harvard Egyetem jogi kara, melyen a világ különböző pontjain (Kanada, Izrael, Magyarország) élő önérvényesítők számolnak be arról, hogyan használják az árnyékjelentés eszközét arra, hogy hallassák a hangjukat és felszólaljanak a jogaikért.

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt (CRPD) ratifikáló részes államoknak rendszeresen be kell számolniuk a Fogyatékossággal élő személyek jogainak Bizottsága (CRPD Bizottság) felé arról, hogyan valósítják meg az egyezményben vállalt kötelezettségeiket. Jelentést nem csak az államok, de az adott országok önérvényesítői és civil szervezetei is készíthetnek, akik a kormány hivatalos jelentésének alternatívájaként úgynevezett árnyékjelentést állíthatnak össze.

Az árnyékjelentés kiemelten fontos eszköz, hiszen abban a közvetlenül érintett személyek pontosabb képet tudnak adni arról, hogy egy adott ország kormánya a törvényhozás és alkalmazás során biztosítja -e a fogyatékossággal élő személyek számára a másokéval egyenlő jogokat. A Harvard által tartott konferencián ezúttal kifejezetten az önérvényesítők szerepéről egyeztetnek a résztvevők. Szó lesz arról, hogy a különböző országok önérvényesítői milyen módon járultak hozzá az árnyékjelentés megírásához, illetve milyen problémákra mutattak rá a munka során.

Magyarország 2006-ban az elsők között írta alá a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt, ezzel mi is vállaltuk azt, hogy rendszeres jelentést teszünk a CRPD Bizottság felé. Az ÉFOÉSZ 2018-ban önérvényesítőkkel együttműködve adott be árnyékjelentést. Ennek egyik kulcsfigurája Bercse László, aki az ÉFOÉSZ társelnökeként és önérvényesítőként a személyes tapasztalatait osztja meg a résztvevőkkel.

Az április 14-én esedékes konferenciáról a későbbiekben részletesebben is beszámolunk.

Bővebb információ az eseményről és regisztráció itt található.