Méltó ünnepség Nyíregyházán – 35 éves lett az ÉFOÉSZ

Méltó ünnepség Nyíregyházán – 35 éves lett az ÉFOÉSZ

Fennállásának 35. évfordulója alkalmából az ÉFOÉSZ helyi szervezete, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete ünnepséget rendezett Nyíregyházán, a Megyeháza dísztermében. Az eseményen felidézték az elmúlt évtizedek eredményeit. A kisdiákok pedig kulturális műsorral köszöntötték a megjelenteket.

Az ÉFOÉSZ megyei szervezete már a 80-as évek elejétől aktívan foglalkozik az értelmi fogyatékos emberekkel, támogatja szüleiket, hozzátartozóikat, összefogja segítőiket. A szervezet 2003-ban egyesületté alakult, azóta ilyen formában végzik tevékenységüket. Tagjainak száma eléri az 1400 főt. A Megyeházán tartott ünnepségen résztvevő szakemberek, pedagógusok felelevenítették a megalakulás körülményeit, előadást hallhattak az azóta eltelt időszakról, majd megtekintették a Zene-bona Tehetségműhely tanulóinak kulturális műsorát is.

A rendezvényen elhangzott, Nyíregyháza és a megye vezetése már a megalakulástól kezdve támogatja az egyesület munkáját, amely azóta is számos formában mutatkozik meg.

– Nagyon sokan segítettek abban, hogy ez az egyesület egyáltalán ki tudott bontakozni. Így volt és van ez a város részéről is. Ha az akkori polgármester, nem adja nekünk az épületet, akkor most nem lenne hol működnünk. Ezekért nagyon hálásak kell hogy legyünk és mindenkinek tudni kell, hogy honnan is jöttek ezek a segítségek, mert hát maguk a szülők egyedül, meg a szakemberek nem lettek volna képesek odáig eljutni, hogy ilyen szinten működjön az egyesület. Szerencsére a támogatás és a segítség, ha más formában is, de azóta is töretlen – mondta Tarnai Ottóné, a szervezet alapítótagja, országos elnökségi tag.

 A 35 esztendeje eredményesen működő egyesület a jövőben – természetesen további fejlesztésekkel –, de a megkezdett úton szeretné tevékenységét folytatni.

– A jövőben szeretnénk azon az úton továbbhaladni amit elkezdtünk. A terveink között szerepel egy új épület vásárlása, vagy megépítése, ahol támogatással tudnánk fiataloknak lakhatást biztosítani, úgy hogy lent az épület alsó részében nappali ellátást működne számukra, így tudnának dolgozni. Aki pedig úgy gondolja, és a szülő, vagy gyám, esetleg a gondnok is támogatja, akkor lehetne egy közös lakhatást is elindítani – emelte ki a jövőre vonatkozó elképzeléseit dr. Szabó Béláné, az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

 Az eseményen átadták a „Nekik nehezebb!?” című, a tolerancia jegyében meghirdetett rajzpályázat díjait is.

Forrás: http://www.nyiregyhaza.hu/jubilal-az-efoesz-2016-10-07