Műhelymunka az aktív állampolgárságért – Bemutatkozik a myPart projekt

Október 6-án a hazai nyilvánosság előtt is bemutatkozik a myPart elnevezésű projekt, melynek célja az értelmi fogyatékossággal élő személyek állampolgársági és politikai részvételének erősítése.

Az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény 29. cikkelye kimondja, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek joga van teljes mértékben részt venni a politikai és a társadalmi életben. Sajnos, a hétköznapi gyakorlatban ez az elv kevésbé teljesül, az értelmi fogyatékossággal élő emberek számos akadályba ütköznek politikai jogaik gyakorlása során, így például a választójogukkal sem élhetnek.

A 2019-ben indult myPart projekt célja, hogy állampolgársági ismeretek, kompetenciák és készségek növelésével erősítse az aktív állampolgárságot és a politikai részvételt. Továbbá fontos szempont az is, hogy segítse az emberi és polgári jogok szerepének megértését az érintett réteg és társadalmi környezetük számára is. A fenti célokat változatos tevékenységekkel valósítják meg. A projekt részeként a demokrácia alapjait, az európai értékeket, a választási és döntési folyamatokat, az állampolgári jogokat és a politikai részvételt taglaló műhelymunkákra kerül sor, de kézikönyvek és szakpolitikai ajánlások is készülnek. A műhelymunkák témáit a projekt lezárását követően öt videóklippen keresztül ismerheti meg a nagyközönség.

A nemzetközi érdekvédő szervezetek együttműködésével megvalósuló kezdeményezés október 6-án, a budapesti Art+ Cinema-ban mutatkozik be a nyilvánosság előtt. A találkozón részt vesz a myPart egyik fő közreműködő partnere, a magyar illetőségű Laterna Magica, akik korábban már számos oktatási és kulturális projektet valósítottak meg. Az ÉFOÉSZ csapata szakmai szakértőként erősíti a projektet. A délután kettőkor kezdődő esemény során ismertetjük a kezdeményezés eddig megvalósult és tervezett eredményeit.

A részletes programot a találkozó Facebook eseményében tüntetjük fel, hamarosan pedig egy plakáttal is jelentkezünk.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A terem befogadóképessége miatt ezúttal csak az első 20 regisztrálót tudjuk biztosan fogadni, ezért érdemes minél előbb jelentkezni.

Regisztrálni ezen a linken tudsz: https://forms.gle/SLHwRyYzzJeeFybJ8