“Nekünk bizonyítani kell: vagyunk olyan jók, mint mások”

“Nekünk bizonyítani kell: vagyunk olyan jók, mint mások”

Június 6-án a Premier KultCafé különleges rendezvénynek adott otthont, bár mondhatnánk, hogy ez a hely szellemiségét tekintve nem is volt olyan “nagy dolog”, hiszen egy fogyatékosságüggyel kapcsolatos – igen fontos témájú – konferenciának biztosított helyszínt. A konferencia amire ellátogattunk, kora délelőtt kezdődött, s három szekcióülésre épült.  A szekcióülések témájukat tekintve a család, a munka, és a társadalmi felelősségvállalás kérdésköreit boncolgatták. A “Lépj közelebb! – Konferencia a fogyatékossággal élőkért” tematikáját tekintve formabontó volt, hiszen nemcsak a társadalmi közeg felelősségét boncolgatta, hanem a támogató családi háttér értékét- és hiányát is témájának tekintette.

A konferencia fővédnöke Szekeres Pál miniszteri biztos volt, aki saját életéből merítve, saját tapasztalatain keresztül világított rá a diskurzus fontosságára. Ahogyan mondta: “Nekünk, fogyatékossággal élő embereknek mindig bizonyítanunk kell, hogy jobbak vagyunk, s hogy képesek vagyunk mindarra, amire mások.” Ahhoz, viszont, hogy ez a bizonyítás ne csapjon át kényszerű önigazolásba, olyan célok és képességek kergetésébe, amik önmaguknál fogva csalódást és keserűséget okoznak; nagyon fontos az önismeret és a megfelelő támogatói légkör. Ez utóbbi lehet a barátaink egy része, családunk, rokonaink, munkatársaink – a társadalom, amelyben élünk, az ország, amely minket is ugyanúgy képvisel, mint másokat.

A rendezvény célja volt, hogy közelebb hozza a fogyatékossággal élők speciális élethelyzetének mozzanatait azokhoz, akik talán nem gondolják, hogy a ők is lehetnek boldogok és sikeresek munkájukban és magánéletükben egyaránt. A közvetlen moderálásnak köszönhetően – amiért Kárász Róbert, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány elnöke volt a felelős – az egész konferenciát oldott, jó hangulat lengte be, s annak ellenére, hogy mindannyian, akik e területen dolgozunk, s látjuk a nehézségeket – jókedvvel, s optimistán távoztunk a helyszínről. Hiszen abban megegyeztünk, hogy bár az előrelépés nem látványos, mégis vannak olyan “kis lépések”, amelyekre érdemes és kell is oda figyelni.