Nyitrai Zsolt: hétfőn tartják a Fővárosi Állatkertben a Sérült Gyermekek Napját

Budapest, 2023. szeptember 7., csütörtök (MTI)
Hétfőn tartják a Fővárosi Állat- és Növénykertben a sérült gyermekek napját, amelyre az ország minden részéből több ezer résztvevőt várnak – jelentette be Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nyitrai Zsolt arról beszélt, hogy a fogyatékossággal élők problémái Magyarországon a társadalom mintegy tíz százalékát, több mint egymillió embert és családtagját érintenek.

A kormány jó partnerséget alakított ki a fogyatékossággal élőket segítő szervezetekkel, erkölcsileg és anyagilag is támogatja őket. 2010 óta több mint háromszorosára nőtt a fogyatékosügyi érdekképviseletek költségvetési támogatása, és a kormány minden döntése előtt kikéri a szervezetek véleményét, így érvényesítve a “semmit rólunk, nélkülünk elvet” – hangoztatta a miniszterelnöki megbízott.
Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke elmondta, idén már 31. alkalommal tartják meg a rendezvényt, amelynek célja az is, hogy felhívják a figyelmet a nehézségekkel élők helyzetére, akik “szintén a közösségben szeretnének élni”.