Ön kapna választójogot? – Kvíz!

Ön kapna választójogot? – Kvíz!

2019 a választások éve – halljuk gyakran ezt a jól csengő mondatot. Azonban Magyarországon még ma sem illet meg mindenkit a választójog. Azok a gondnokság alatt álló, fogyatékossággal élő személyek, akikről a bíróság úgy ítéli meg, hogy nem rendelkeznek elégséges belátási képességgel, sem az európai parlamenti, sem az önkormányzati választásokon nem adhatják le voksukat. Szervezetünk álláspontja szerint nem létezik olyan módszer, amellyel a belátási képességet obejktív módon mérni lehet.

A gyakorlat az, hogy a bírósági eljárás során a műveltséggel és tájékozottsággal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel a vizsgált személyeknek. Összegyűjtöttünk ezek közül párat, hogy mindenki letesztelhesse, neki vajon járna-e a választójog vagy sem. Mivel nem létezik olyan állandó kérdéssor, amelyet minden esetben használnak a bíróságok, ezért olyan kérdéseket gyűjtöttünk, amelyekről tudjuk, hogy ezeket valaha feltették az érintetteknek.

Kvízünkben minden kérdéshez négy válaszlehetőséget adtunk meg, azonban a valóságban, a vizsgált értelmi fogyatékossággal élő személyek helyzete még nehezebb, ugyanis nekik maguktól kell válaszolniuk, nem pedig egy listából kell kiválasztaniuk a megfelelő válaszokat.