Országos önérvényesítő platformot hoz létre a Plena Inclusion

Országos önérvényesítő platformot hoz létre a Plena Inclusion. A spanyol érdekvédő szervezet Bercse Lászlót, az EPSA elnökét kérte fel arra, hogy egy videóüzenet keretében üdvözölje a kezdeményezést.

A Plena Inclusion egy 1964-ben alakult ernyőszervezet, mely 17 helyi szövetség és 900 szervezet révén Spanyolország teljes egészében segíti az értelmi fogyatékossággal élők és hozzátartozóik társadalmi befogadását, érdekvédelmét. Jelentős hangsúlyt fektetnek az önérvényesítő csoportok működtetésére és a velük folytatott munkára, melynek remek példája a most létrehozott országos önérvényesítő platform. E platform egységesíti azt a szemléletmódot, melyet a helyi szervezetek az évek során, együttesen alakítottak ki és az eddigieknél nagyobb önállóságot biztosít az önérvényesítő csoportok számára. A kezdeményezést egy félig személyes, félig online konferencia keretében mutatják be szeptember 24-én. A helyszínen, Toledo városában kb. 140 főt fogadnak, míg online kb. 500-an csatlakoznak majd.

“Az önérvényesítéshez három dolog szükséges: 1) személyes készségek és tudás; 2) hogy csoportokba szerveződjünk; 3) hogy közösen képviseljük az érdekeinket. Ez viszont nagyon nehéz a megfelelő támogatás nélkül. Úgy látom, hogy a spanyol kollégák számára ezentúl minden adott, hogy hatékonyan képviseljék magukat.” – ezt már Bercse László mondta el a konferenciára szánt videóüzenetben. Lászlót az EPSA (Európai Önérvényesítők Platformja) elnökeként kérték fel a szervezők arra, hogy készítsen egy videót, amiben üdvözli az országos platform létrejöttét, valamint beszámol a saját nemzetközi munkájáról. „Az önérvényesítő szervezetek láthatóbbá és erősebbé teszik az önérvényesítőket. Lehetővé teszik számunkra, hogy együtt lépjünk fel a közös célokért.” – foglalta össze a videóban Bercse László.