Szeptember 20-áig lehet nevezni a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére

Hetedik alkalommal rendezik meg a Magyar Speciális Független Filmszemlét. Az előző évben a járványhelyzet miatt online térbe kényszerült eseménynek idén már az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér ad otthont. A 2021. november 17-18-án megrendezésre kerülő rendezvény a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület és a Magyar Speciális Művészeti Egyesület együttműködésében jön létre.

A Filmszemlére szeptember 20-áig nevezhetnek a fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők, valamint független- és hivatásos filmesek. A Szemlére bármilyen témában, bármilyen műfajú filmmel lehet nevezni, melyeknél csupán egyetlen kikötés van, hogy az alkotások kapcsolódjanak a sérült emberek világához, vagy fogyatékossággal élők által készüljenek, és ne haladják meg az egy órás játékidőt.

A seregszemlét a vetítéseken túl további kísérőrendezvényekkel gazdagítják, így a látogatók többek között a fogyatékossággal élő személyek által, a filmkészítés témájában készített festmény-, és rajzkiállításon, előadásokon és filmes szakmai bemutatókon is részt vehetnek. Aki pedig személyesen nem tud részt venni az eseményen, az online formában is nyomon követheti a történéseket.

A Filmszemle azért is különleges, mivel az egyetlen olyan tematikus filmes rendezvény Magyarországon, amely a fogyatékosság témájában teszi közzé felhívásait.

A hivatalos weboldalon található leírás szerint az esemény szervezéséért felelős Magyar Speciális Mozgókép Egyesület „azzal a céllal alakult, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek életminőségét a mozgókép lehetőségei által javítsa.

Az Egyesület megalakulása egy olyan civil kezdeményezés, amely minden speciális filmes folyamat támogatására irányul, így a már meglévő folyamatokban való részvételt és segítségnyújtást legalább annyira lényeges feladatnak tartja, mint az új lehetőségek és kapcsolatok felkutatását. Az Egyesület tagjai között egyaránt szerepelnek speciális filmes alkotók, filmes és színházi szakemberek, valamint a szociális ágazatban sok éves szakmai múlttal rendelkező szociális, gyógypedagógus szakemberek.”

A kezdeményezés részeként ráadásul létrejött egy filmarchívum is, mely a 2009 óta Magyarországon készült speciális filmeket tartalmazza. Az itt található alkotások csoportosítva, kategorizálva egy erre a célra kifejlesztett összetett szűrőrendszer segítségével kutathatóak.

A pályázat részletes leírását itt találjátok:

A PÁLYÁZAT CÉLJA

A pályázatnak kettős célja van: egyrészt megnyilvánulási és megmérettetési lehetőséget kívánunk adni azon fogyatékossággal élő és pszichiátriai beteg, alkotó szándékú személyek számára, akik mozgóképben kívánnak valós vagy fiktív történeteket létrehozni, műveiket mindenki számára megmutatni, hogy ezzel saját világukba betekintést nyújthassanak. Másrészt minden olyan alkotót várunk, akiknek van olyan filmes alkotásuk, amely a fent említett személyekről, vagy velük kapcsolatos dolgokról szól, tehát a film nyelvén beszél a fogyatékosságról, és ennek kontextusairól. A pályázaton nyertes alkotásoknak a díjakat a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület őszi filmszemléjén 2021. november 18-án adjuk át.

PÁLYÁZHATNAK

Pályázhatnak fogyatékossággal élő emberek (intellektuális képességzavarral küzdők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók), autizmussal élő alkotók, szociális ágazatban dolgozók és érintettek, függetlenfilmesek, televíziós szakemberek, diákok és mindenki, aki filmjében a fogyatékosság témáját érinti.

A PÁLYÁZAT TARTALMA

Téma megkötése nélkül lehet nevezni bármilyen filmmel, pl.: fikciós filmek, játékfilmek, dokumentum és portréfilmek, animációs filmek, módszertani és PR filmek. A nevezett filmeknél megkötés, hogy az alkotások valamilyen módon kapcsolódjanak a sérült emberek világához, és ne haladják meg az egy órás játékidőt.
A pályaműveket három kategóriába fogadjuk: speciális filmes kategóriába*, parafilmes kategóriába** és a független-, professzionálisfilmes kategóriába***

A PÁLYÁZOTT ALKOTÁS BEKÜLDÉSE

Online módon az entry@msmke.net címre, fájlmegosztó használatával (wetransfer, google drive, toldacuccot stb.), Beküldési formátum kizárólag mpeg2, mpeg4 kiterjesztésben, maximum 2GB méretig (DVD “vob” fájlokat nem áll módunkban elfogadni)

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ

2021. szeptember 20.

A FILMSZEMLE HELYE, IDEJE

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest VI. kerület Eötvös u. 10.
2021. november 17-18.

Nevezési lap letölthető az Irattárból

A Filmszemle Facebook eseménye: https://fb.me/e/D9s9NwUV

További információ:
Telefon: +36 70 2817836
E-mail: info@msmke.net
facebook.com/specmozgokep facebook.com/specialisfilmszemle

 

*Speciális film: a film készítője intellektuális képességzavarral küzdő, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotó, autizmussal élő alkotó

**Parafilm: a film készítője mozgás-, látás-, hallássérült alkotó

*** Független-, professzionális film: a film készítője függetlenfilmes, professzionális filmes, televíziós szakember, szociális ágazatban dolgozó, diák