Töltsétek ki a Népszámlálási kérdőívet!

Töltsétek ki a Népszámlálási kérdőívet!

Kiemelten fontos a szakpolitikai döntéshozatal és az érdekvédelmi munka szempontjából a naprakész és a valóságot tükröző statisztika. Ezt úgy tudjuk biztosítani, ha minél többen kitöltjük és őszintén megválaszoljuk a népszámlálási kérdőívet!

A 2022-es népszámlálási kérdőív kitöltésére 2022. október 1. és november 28. napja között van lehetőség. A népszámlálás menetéről szóló részletes szabályokat itt találjátok: https://www.ksh.hu/szamlalobiztostoborzas_a_nepszamlalas_menete

A személyi kérdőív VI. pontjában található a tartós betegségre, fogyatékosságra vonatkozó 4 kérdés (39.- 42.). A 39. kérdés így szól: Van valamilyen tartós betegsége vagy fogyatékossága? A kitöltési útmutató segíti az értelmezést és megadja a tartós betegség, a fogyatékosság, és a különböző típusú fogyatékosságok fogalmát is.

Tartós betegségnek számít az olyan betegség, amely jelenleg nem gyógyítható, de gyógyszerekkel vagy más terápiákkal kezelhető. Ilyen betegségek pl. a cukorbetegség, az asztma, a tüdőbaj, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, az izületi betegségek. Ha a tartós betegsége van választ jelölte meg, a kitöltést a 42. kérdéssel kell folytatni.

 Fogyatékosságnak tekintjük azt a maradandó állapotot vagy sajátosságot, amikor a személy a testi, értelmi, érzékszervi, mozgásszervi vagy kommunikációs képességét számottevően vagy egyáltalán nem birtokolja, és ez jelentős mértékben gátolja a társadalmi életben való részvételben, a megszokott, a hagyományosan elvárható életvitel gyakorlásában.

Itt érhető el a kitöltési útmutató: https://www.ksh.hu/nepszamlalas/docs/kerdoivek/szamlalobiztosi_utmutato.pdf

A kérdőív rákérdez még arra, hogy mikor keletkezett a kitöltő fogyatékossága, valamint, hogy a tartós betegség, fogyatékosság miben akadályozza őt a mindennapokban. Olyan területeket, tevékenységeket sorol fel, mint: önellátás, mindennapi élet, tanulás, munkavállalás, közlekedés, kommunikáció, közösségi élet.

Töltsétek ki a kérdőívet! Legyünk mind láthatók, és tegyünk közösen a hazai fogyatékosságügyért!

Bármilyen kérdés felmerül bennetek a kitöltés kapcsán, úgy bizalommal keressetek bennünket!

Címkék: