Vedd fel a kesztyűt! – új csoportot indítottunk

Vedd fel a kesztyűt! – új csoportot indítottunk

Elindult új csoportunk budapesti ÉFOÉSZ irodánkban. A résztvevők olyan értelmi fogyatékossággal élő felnőttek, akik érzékenyek saját- és mások problémáira, s nyitottak az új ismeretek felé. A találkozások alkalmával beszélgetünk a diszkriminációról, sztereotípiákról, én-identitásainkat vesszük górcső alá – tapasztalatainkat megosztjuk egymással.

Az első alkalommal lefektettük a csoportszabályokat, hiszen a résztvevők között két hallássérült fiatal is van, így nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra, értsük a másik ember jelzéseit: érti, amit mondok – lassítsak a beszédemen, ha kéri.

Az elméleti háttér bevezetése definíció elemzéssel történt: mit gondoltok, mit jelent a diszkrimináció? A csoport tagjai abban mindannyian egyetértettek, hogy a másképp bánás, megkülönböztető bánásmód az alapja. A fogalom tisztázása után összegyűjtöttük, hogy mi alapján diszkriminálunk – a kérdés érzékenységét jól jelzi, hogy a fogyatékosság, mint jelző, csak az utolsó lett a felsorolásban. A nem, a származás, a bőrszín, a vallás és a társadalmi státusz mind felmerült a beszélgetést követően, s példákat is – mindennapi életünkből – könnyen találtunk rájuk.

Amellett, hogy a foglalkozásokon elsődleges célunk az elméleti háttér könnyen érthetően megfogalmazott tartalmának átadása, szituációs játékokkal, mozgásos feladatokkal színesítjük a közös munkát.

A csoport záróeseménye egy nagyszabású akció lesz, ahol megmutatjuk: mi magunk is tehetünk azért, hogy a társadalmi szemléletváltás elkezdődjön.