27. alkalommal rendeztük meg a Sérült Gyermekek Napját

27. alkalommal rendeztük meg a Sérült Gyermekek Napját

27. alkalommal rendeztük meg a Sérült Gyermekek Napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2018. szeptember 17-én. Idén több mint 10 000 ember, az elmúlt évtizedekben pedig százezres nagyságrendben látogattak el az eseményre az ország különböző részeiről. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége volt.

Megnyitó beszédében a sérült személyek választójogának fontosságát hangsúlyozta Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke, valamint arról beszélt, hogyan fogjuk segíteni a családban és az intézményekben élők önálló életvitelét a nemrég elnyert uniós pályázattal országszerte 19 „Önálló életviteli centrumban”.

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke arról beszélt, hogy a támogatott döntéshozatal azért nagyon fontos az értelmi sérült emberek számára, mert a döntést maga az érintett személy hozza meg. Magyarországon a támogatott döntéshozatalt az ÉFOÉSZ kitartó munkájának köszönhetően 2013-ban emelték bele az új Polgári Törvénykönyvbe. Minden embernek joga van ahhoz, hogy véleménye legyen és ki is fejezze azt – tette hozzá Bercse László a választójog kapcsán. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak az ő véleménye, hanem az ENSZ Fogyatékos Személyek Jogairól szóló Egyezményében is ez áll.

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott (Miniszterelnöki Kabinetiroda) kiemelte, hogy a kormány stratégiai partnerként tekint a sérült emberekre, valamint az őket segítő szervezetekre, így az ÉFOÉSZ-ra is.

A megnyitón beszédet mondott még Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az állatkertet fenntartó Fővárosi Önkormányzat részéről pedig Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntötte a vendégeket.

Idén először a Volánbusznak köszönhetően közel 3000 olyan sérült ember is el tudott jönni, akik közül sokan eddig még a fővárosban sem jártak.

Az önérvényesítők idei témája a választójog volt. Aláírások gyűjtésével hívtuk fel a figyelmet az értelmi fogyatékossággal élő emberek szavazati jogának fontosságára.

Köszönjük az előadóknak a csodálatos koncerteket: Szabó Balázs Bandája, Alma Együttes, Csütörtök 12: Dj Dominique + Patkó Béla ‘Kiki’, valamint a Kifli Zenekar.

A koncerteken kívül fellépett László Gyula, többszörös Guinness-rekorder labdazsonglőr, volt közös zumba bemutató, memória-játék, sportos-totó, érzékenyítő-játékok, sport-létra bemutató, henna festés, mentős bemutató és elsősegély bemutató.

Jövőre ugyanitt találkozunk!

Az eseményen készült fotókat ide kattintva tudjátok megnézni!