Beszámoló az Önálló Életvitel Napjáról

Beszámoló az Önálló Életvitel Napjáról

“Olyan dolgokra is képesek vagyunk, amire nem is gondoltunk.”

A könnyen érthető beszámolót ide kattintva tudod elolvasni.

Az ÉFOÉSZ 2016. óta részt vesz az ENIL (European Network on Independent Living, magyarul: Az Európai Önálló Életviteli Hálózat) Önálló Életvitel Európai Napja című kampányában.

Az ENIL egy nemzetközi szervezet, amely a fogyatékossággal élő emberek önálló életviteléért küzd. Az ENIL 2014 óta minden évben, május 5-én ünnepli az Önálló Életvitel Európai Napját. Ezen a napon különböző kampányok segítségével igyekszik felhívni a többségi társadalom és a döntéshozók figyelmét az önálló életvitel fontosságára.
Az ÉFOÉSZ 2016-ban nyílt napot, majd 2017-ben nagysikerű Önérvényesítő Konferenciát tartott ezen a napon, amelyre az egész országból érkeztek résztvevők.

2018. május 4. pénteken ismét konferenciát tartottunk, amelyre az ország minden pontjáról érkeztek önérvényesítők, családtagok és segítők. A résztvevők száma az idei évben a százat is meghaladta. A szakmai találkozón önérvényesítők mutatták be és gondolkodtak közösen arról, hogy milyen támogatásra van szükségük az önálló élethez és a társadalmi befogadáshoz. Az önérvényesítők értelmileg akadályozott emberek, akik felszólalnak a saját és társaik érdekeiért. A tavalyi évhez hasonlóan, az eseménynek idén is az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara adott helyet.

Az eseményt Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek is a legjobbat akarják kihozni magukból, ugyanúgy, mint bárki más. A szakemberek feladata, hogy támogassák ebben az érintetteket és ne helyettük, hanem velük együtt dolgozzanak a közös célokért.

A konferencia a Mire van szükségünk az önálló élethez? címet kapta. Ennek megfelelően a program három olyan téma köré épült fel, amelyek elengedhetetlenek az önálló élet támogatásában és a társadalmi befogadás előmozdításában. Ezek a könnyen érthető kommunikáció, a támogatott lakhatás, valamint az inkluzív egyetemi oktatás és kutatás voltak.

A könnyen érthető kommunikáció az információk hozzáférhetővé tételének és így a mindennapi döntések támogatásának egy fontos eszköze az értelmi fogyatékossággal élő emberek életében. Erről beszélt Bercse László önérvényesítő, az ÉFOÉSZ társelnöke és Sallai Ilona önérvényesítő, az ÉFOÉSZ érdekvédelmi tanácsadója.

A támogatott lakhatás azt jelenti, hogy a fogyatékos személyek önállóan élnek, de ehhez megkapják a megfelelő, vagyis az egyén igényeihez igazodó támogatást. „A támogatott lakhatás sokkal jobb, mint az intézeti élet.”, mondták egybehangzóan Kalányos György, Iván Zoltán és Lózsi József önérvényesítők, a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ tagjai. A három férfi 7 éve költözött nagylétszámú intézményből egy támogatott lakhatást nyújtó helyszínre.

Az inkluzív egyetemi oktatás és kutatás azt jelenti, hogy az érintett személyek-, kollégáikkal egyenrangú partnerként- oktatói és kutatói szerepben vesznek részt az egyetem munkájában.
Az inkluzív egyetemi munka tapasztalatairól Cserti-Szauer Csilla, Futár András és Dr. Katona Vanda, az ELTE BGGyK munkatársai beszéltek a hallgatóságnak. András elmondta, hogy érintettként befogadásra lelt az egyetemen. Nap, mint nap fontos feladatokat kap, így folyamatosan motivált a szakmai és személyes fejlődésre. Kollégái szerint András jelenléte hozzájárul az oktatási módszerek fejlődéséhez és hitelességéhez, valamint a hallgatók jó szemléletének kialakításához. Közös munkájuk eredményeit jól bizonyítja, hogy 2017-ben az ELTE inkluzív oktató és kutató csapata fontos szakmai elismerésben részerült.

Az előadások után a résztvevők műhelymunkák keretében, közösen gondolkodtak a fenti témák fontosságáról, módszereiről és fejlesztési lehetőségeiről.
A konferencia résztvevői rendkívül jó visszajelzéseket adtak a szervezőknek. Egyikük a következőket mondta: „Nagyon jó volt hallgatni az előadókat és beszélgetni velük. Megmutatták nekünk, hogy mire vagyunk képesek. Olyan dolgokra is képesek vagyunk, amire nem is gondoltunk. Ehhez kitartó munkára és egy kis támogatásra van szükségünk.”

Az eseményen készült fotókat ide kattintva lehet megtekinteni.