Szegedi tréning az önérvényesítés támogatásáról

Szegedi tréning az önérvényesítés támogatásáról

2017. július 20. és 22. között háromnapos tréninget tartottunk Szegeden, az önérvényesítés támogatásáról.

A képzést az ÉFOÉSZ Központ munkatársai, helyi szervezetünkkel, az Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezetével közösen szervezték. A résztvevők értelmi sérült felnőtt személyek szülei, valamint a célcsoportunkat segítő szakemberek voltak. Az oktatók között az ÉFOÉSZ Központ önérvényesítői és kollégáik szerepeltek.

A három nap alatt arról beszéltünk, hogyan lehetséges az önérvényesítők és csoportjaik támogatása. Ehhez kapcsolódóan sok fontos témát tárgyaltunk. Az önérvényesítés fogalmának és történetének megismerésén kívül, szó esett a fogyatékossággal élő személyek jogairól és az ide kapcsolódó szakmai kérdésekről. Ilyenek voltak például a támogatott lakhatás és a támogatott döntéshozatal. Bemutattuk azt is, mi hogyan segítjük a budapesti önérvényesítő csoportot és milyen tevékenységeket végzünk a csoporttal. A tréning résztvevői közös munkával, együtt dolgozva megismerhették a könnyen érthető szövegek írásának alapelveit is.

Ezen kívül, a képzés középső napján, július 21-én Önérvényesítő Találkozót tartottunk önérvényesítők, családtagjaik és segítők részvételével. A találkozóról külön, könnyen érthető cikkben számoltunk be, amely ide kattintva érhető el.

Köszönjük mindenkinek, aki ezalatt a három nap alatt megosztotta velünk a tapasztalatait és hozzájárult, hogy együtt gondolkodva, közösen tanuljunk egymástól! Az Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezetének tagságát pedig köszönet illeti a lelkes szervezésért!