Választójogot mindenkinek!

Választójogot mindenkinek!

Könnyen érthető kiadvány az európai parlamenti választásokról

Cikkünk könnyen érthető változata itt érhető el.

Magyarországon a gondnokság alatt álló értelmi fogyatékossággal élő személyek közel 80%-a – nagyjából 50 000 fő – nem szavazhat, mert a bíróság kizárta őket a választójog gyakorlásából. Az ÉFOÉSZ egy évtizede küzd azért, hogy minden értelmi fogyatékossággal élő magyar állampolgár szavazhasson. Nemrég levélben hívtuk fel az országgyűlési képviselők figyelmét a hatályos szabályozás problémáira. Ezzel egyidejűleg kiadványt készítettünk, amely a könnyen érthető kommunikáció módszerével írja le az európai parlamenti választásokról szóló legfontosabb tudnivalókat.

kékAz országgyűlési képviselőknek írt levelünkben többek között arra világítottunk rá, hogy a választójoghoz való képesség vizsgálata objektív vizsgálati módszerekkel nem lehetséges, arra sem a szakértők, sem a bíróságok nincsenek és nem is lehetnek felkészülve. A választójog gyakorlásához szükséges képesség nem mérhető, hiszen az alapvetően személyes szimpátián, politikai meggyőződésen, családi hagyományokon alapul.

A szakértők a választási képesség vizsgálatakor gyakran olyan tudást és képességeket kérnek számon az értelmi fogyatékossággal élő személyeken, amelyeket nem volt módjuk megszerezni, mert az érintettek nem jutnak hozzá a számukra értelmezhető formában a politikai és választási rendszert érintő tudásanyagokhoz, információkhoz. Az ÉFOÉSZ európai parlamenti választásokról szóló kiadványa ezért hiánypótló az érintettek számára: a könnyen érthető kommunikáció eszközével foglalja össze a választás legfontosabb tudnivalóit (Mi az Európai Parlament? Mi a választás? Ki szavazhat? Hogyan kell szavazni?).

A Fogyatékossággal Élő Személyek Világnapja alkalmából konferenciát tartottunk a témában, ahol Sallai Ilona önérvényesítő, az ÉFOÉSZ tanácsadója elmondta: „Egyedül az számít, hogy az adott személy akar-e szavazni, vagy nem. Ahelyett, hogy elveszik az érintettektől a választójogot, inkább támogatni kell őket, hogy tudjanak élni a választójogukkal.”  Például könnyen érthetővé kell tenni a szavazólapokat és segítő személyt kell biztosítani a szavazóhelységben.

Az ÉFOÉSZ európai parlamenti választásokról szóló „Választójogot mindenkinek!” című kiadványa itt érhető el.

Aki egyetért azzal, hogy minden fogyatékossággal élő ember tudjon szavazni az egész Európai Unióban, az az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) petíciójának az aláírásával támogathatja ezt a célt.