Németországi siker

Németországi siker

Visszakapják választójogukat a gondnokság alatt álló emberek Németországban!

A cikk könnyen érthető változatát ide kattintva lehet elolvasni.

Egyre több európai országban zajlanak pozitív változások, amelyeknek köszönhetően számos értelmi fogyatékossággal élő ember kapja vissza a választójogát. Ilyen Spanyolország is, ahol 2018-ban jelentették be: hamarosan közel 100 ezer gondnokság alatt álló személy vehet részt újból a választásokon. Szintén megváltoztatja vonatkozó jogszabályait Dánia, ahol a gondnokság alatt álló emberek egy része ismét szavazhat majd. Franciaország hasonlóképpen elkötelezte magát amellett, hogy lehetővé tegye a szavazást minden értelmi fogyatékossággal élő állampolgárra számára. Beleértve azt a több, mint 300 ezer teljes gondnokság alatt álló embert is, akiknek erre eddig nem volt lehetőségük.

Ebbe a folyamatba kapcsolódott be most Németország is, hiszen a Szövetségi Alkotmánybíróság nemrég alkotmányellenesnek nyilvánította a teljes gondnokság alatt álló emberek kizárását a választójogból. Ennek nyomán a következő szövetségi választásokon minden értelmi fogyatékossággal élő ember leadhatja a voksát. Köztük 85 ezer olyan személy is, akiket a német jogszabályok alapján korábban megfosztottak szavazati joguktól.

Az Európai Unió országaiban eltérő módon szabályozzák a gondnokság alatt álló személyek választójogát. Jelenleg 10 uniós tagállamban van választójoguk az gondnokság alatt álló értelmi fogyatékossággal élő embereknek, 11-ben a bíróság vagy a gondnok dönt róla, 6 államban pedig a gondnokság alá helyezéssel automatikusan elvesztik ezt a jogot az érintettek (forrás: az Inclusion Europe adatgyűjtése).

 Magyarország azok közé az országok közé tartozik, amelyekben a bíróság egyéni döntést hoz minden gondnokság alá helyezett ember esetében. Hazánkban azonban a gondnokság alatt álló személyek nagy része (az OBH legfrissebb adatai szerint 55 ezerből 49 ezer fő) így sem szavazhat, mert a bíróság kizárta őket a választójog gyakorlásából. Ők a közelgő európai parlamenti választásokon sem vehetnek részt, pedig közülük is sokan érdeklődnek a politika iránt. Alig várják a pillanatot, hogy elmehessenek szavazni és ezáltal beleszólhassanak az ország sorsának alakulásába és közös döntéseinkbe.

Bercse László önérvényesítő, az ÉFOÉSZ társelnöke nemrég egy interjúban elmondta: „Számomra nagyon fontos, hogy szavazzak az európai választásokon. Nekem számít az, hogy ki fog engem képviselni az Európai Parlamentben. Szeretném, ha az Európai Parlament olyan döntéseket hozna, amik nekem és más fogyatékossággal élő embereknek is jók.”